Assertiever overkomen? Zeg niet te vaak ‘sorry’!
Assertiever overkomen? Hoe doe je dat? Er bestaan allerlei communicatietechnieken die je kunt aanleren om assertiever over te komen. De beste manier om assertiever te worden is door dit te trainen onder de begeleiding van een assertiviteitscoach. Om je alvast op weg te helpen, zullen we je hier alvast wat tips geven. Veel mensen die niet assertief overkomen hebben de neiging om te vaak ‘sorry’ te zeggen. Herken je dit?
Minder respect door te vaak ‘sorry’ zeggen
De meeste mensen zeggen ‘sorry’ om respect te krijgen van een ander, maar in werkelijkheid bereik je hiermee juist het tegenovergestelde. Dat is de conclusie van een onderzoek van sociaal psychologen aan de University of Waterloo in Ontario in Canada. Het blijkt ook dat vooral vrouwen te vaak sorry zeggen. ‘Sorry, mag ik even je pen lenen?’ Of ‘Sorry, mag ik je wat vragen?’. Het effect hiervan is dat de ‘sorry-zegger’ een onderdanige en zwakke houding krijgt aangemeten. Dit is dus niet bevorderlijk voor een assertieve houding waarbij je zowel de ander als jezelf respecteert.
Lees ook: ‘Nee’ leren zeggen hoeft niet moeilijk te zijn!
Vrouwen zeggen vaker ‘sorry’
Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen heel vaak sorry zeggen en mannen bijna nooit. Karina Schumann, een van de onderzoeksters, zegt dat mannen niet vaak sorry zeggen. Ze doen dit niet om te voorkomen om onderdanig over te komen of om geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden, maar simpelweg omdat ze niets fout hebben gedaan. Erkennen de mannen dat ze wel een fout hebben begaan, dan zullen ze net zo snel als de vrouwen sorry zeggen. Mannen denken echter niet zo snel dat ze iets fout hebben gedaan. Vrouwen daarentegen hebben van nature veel meer de neiging om de harmonie te bewaren en denken sneller dat ze een blunder begaan.
Zeg alleen sorry als je een fout maakt!
Wil je assertiever overkomen, strooi dan niet overmatig met ‘sorry’. Je denkt misschien dat je daardoor beleefder overkomt, maar je bereikt juist het tegenovergestelde effect. Door sorry te zeggen voor zaken die niet jouw fout zijn, tast je je eigenwaarde aan. In sommige situaties kan dit grote invloed hebben op de machtsverhoudingen. Door je bijvoorbeeld continu onderdanig op te stellen ten opzichte van een collega, kan deze collega de ‘baas’ over je gaan spelen. Het kan op de lange duur misschien wel je doorgroeimogelijkheden in de weg zitten.
Meer tips om assertiever te worden
Wil je graag meer tips om assertiever te worden, dan raden we je aan om een assertiviteitstraining te volgen. Je krijgt dat niet alleen tips, maar je gaat ook meteen onder begeleiding van een assertiviteitscoach de nieuwe technieken oefenen. Met deze training zul je je straks beter op je gemak voelen in sociale situaties en je zult beter voor jezelf kunnen opkomen. Een assertiviteitstraining maakt je leven op vele fronten aangenamer. Vraag hier kosteloze en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitstrainingen in jouw omgeving.