Verschil tussen assertiviteit en agressiviteit

Wat is het verschil tussen assertiviteit en agressiviteit?

De woorden ‘assertiviteit’ en ‘agressiviteit’ worden nog weleens door elkaar heen gebruikt. Misschien komt dat omdat ze qua spelling enigszins op elkaar lijken. Wanneer we kijken naar wat deze woorden betekenen zien we dat de betekenissen juist heel ver bij elkaar vandaan liggen. Assertiviteit wordt vaak ten onrechte gebruikt om agressief gedrag aan te duiden. Deze misvatting willen we hier graag uit de wereld helpen.

Wat is agressief gedrag?

Iedereen heeft wel een beeld van agressief gedrag of kan hier een voorbeeld van noemen. Mensen die agressief gedrag vertonen, houden geen rekening met anderen en gaan niet respectvol om met andere mensen. Agressief gedrag kan verbaal (bv. schelden, onbeleefdheden, schreeuwen), non-verbaal (bv. dreigende houding aannemen, onbeleefde gebaren) of fysiek (bv. duwen, slaan, schoppen etc.) zijn. Agressieve mensen hebben grote problemen met het aangaan en onderhouden van relaties. Assertiviteit kan juist gezien worden als het tegenovergestelde van agressief gedrag.

Lees ook: Assertieve mensen hebben meer succes met solliciteren

Wat is assertief gedrag?

Onder assertief gedrag verstaan we dat je op een beleefde manier voor jezelf opkomt en daarbij zowel jezelf als de ander respecteert. Agressie hoort daar dus helemaal niet bij! Assertief zijn betekent bijvoorbeeld dat je een verzoek van een ander weigert, niet met het doel om de ander teleur te stellen, maar om je eigen grenzen aan te geven. Er zijn heel wat mensen die moeite hebben met assertief zijn uit angst voor wat de consequenties zijn en voor wat anderen van hen denken. Wanneer iemand niet voor zichzelf durft op te komen, spreken we van sub-assertief of niet-assertief gedrag.

Waarom is assertiviteit zo belangrijk?

Het is voor je eigen welbevinden belangrijk dat je in staat bent om assertief te zijn. Gelukkig is het een vaardigheid die je kunt aanleren en verder kunt ontwikkelen, bijvoorbeeld door middel van een assertiviteitstraining. De meeste mensen die een assertiviteitstraining hebben gevolgd, voelen zich hierdoor erg opgelucht. Het heeft ze geholpen om sterker in hun schoenen te staan. Een belangrijk weetje is dat de meeste mensen liever omgaan met assertieve mensen dan met mensen die hier moeite mee hebben. Mensen hebben liever dat je duidelijk aangeeft wat je wilt en wat je grenzen zijn, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Werken aan assertiviteit

Assertiviteit is een vorm van communiceren, die je aan kan leren door inzicht te verwerven in communicatie, door je eigen grenzen te onderzoeken, aan je zelfvertrouwen te werken en vooral door veel te oefenen. Maar hoe breng je dit allemaal op een effectieve manier in de praktijk? Een assertiviteitscoach kan je stapsgewijs leren om te werken aan het vergroten van je assertiviteit. Je kunt binnen een vertrouwde en veilige omgeving oefenen en je kunt bij je coach terecht met al je vragen en twijfels.

Assertiviteitstraining gezocht?

Zoek je een geschikte assertiviteitstraining bij jou in de buurt? Dan hoef je niet verder meer te zoeken. Vraag eenvoudig via deze website kosteloze en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitstrainingen die in jouw omgeving georganiseerd worden door ervaren professionals!

Lees ook: Een goede laatste indruk is ook belangrijk

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining