Wat is assertiviteit?
Hoe goed durf jij voor jezelf op te komen? En hoe doe je dat? Oftewel; hoe assertief ben jij? Assertiviteit is een begrip dat we steeds vaker tegenkomen. Wat houdt het eigenlijk precies in? Daar gaan we hier antwoord op geven.
Assertiviteit in de praktijk
Je werkgever vraagt je alweer om over te werken, terwijl je al plannen had met je partner. Een assertief persoon zal op een vastberaden en vriendelijke manier vertellen dat dat niet gaat lukken vanwege andere afspraken. Maar niet iedereen durft dat. Iemand die weinig assertief is, zal aan het verzoek gehoor geven, maar zichzelf daar niet prettig bij voelen en mogelijk ook nog eens problemen krijgen met zijn of haar partner. Er zijn ook mensen die verbaal agressief reageren, dit is uiteraard ook niet doeltreffend en de relatie met de werkgever komt onder druk te staan. Zo zijn er allerlei situaties te bedenken waarin voldoende assertiviteit belangrijk is.
Definitie van assertiviteit
Uit de bovenstaande situatie wordt al goed duidelijk wat assertiviteit inhoudt. Je neemt geen blad voor je mond en komt op voor je eigen belangen. Je doet dit op een trefzekere maar tegelijkertijd ook vriendelijke manier. Zelfvertrouwen is hierbij een sleutelwoord. Een mooie definitie voor assertiviteit is: iedereen, waaronder ook jezelf, respectvol behandelen door middel van verbale en non-verbale communicatie. Door je gedachten en gevoelens op een vriendelijke manier te uiten nodig je de ander uit om zich in jou te verplaatsen, waardoor hij of zij je beter begrijpt en eerder bereid is om rekening met je te houden.
Belang van assertiviteit
Vooral binnen de veeleisende samenleving van vandaag is voldoende assertiviteit zeer belangrijk. Wanneer je niet leert om assertief te zijn, doe je jezelf hiermee te kort. Assertiviteit helpt je om jezelf beter aan anderen te presenteren; om te laten zien wie je echt bent. Je staat hierdoor in allerlei sociale situaties sterker in je schoenen. Je voelt je zelfverzekerder en handelt zelfstandig zonder je te laten beïnvloeden door wat anderen van je denken (of door wat je denkt dat anderen over jou denken).
Hoe word je assertief?
Assertiviteit is een sociale vaardigheid waarover sommige mensen van nature beschikken, andere kunnen vanwege gebrek aan zelfvertrouwen wel een extra portie assertiviteit gebruiken. Assertief worden is gelukkig te leren. Er worden door heel het land snelle en intensieve assertiviteitstrainingen georganiseerd die je binnen korte tijd deze onmisbare sociale vaardigheid op een praktische wijze helpen ontwikkelen.