Tips assertiever worden

Tips assertiever worden

Assertief zijn kan je leven een stuk gemakkelijker maken. Maar hoe word je assertiever? Dat blijkt voor veel mensen nog niet zo’n gemakkelijke opgave. Je wilt voor je eigen belangen opkomen, maar wel met respect voor de ander. Je zegt niet graag ‘nee’. We hebben hier een aantal praktische tips om assertiever te worden.

1. Waar ben je bang voor?
Geef je snel toe aan een ander, ook al gaat het tegen jouw belangen in? Vraag je dan eens af waarom je dit doet. Veel mensen zijn bang voor wat de ander zal denken. Wat gebeurt er als je een keer ‘nee’ zegt? Welke rampscenario’s zie je voor je? Zijn ze realistisch? Je weet pas hoe de ander reageert als je de stap durft te zetten. Heb je er al eens aan gedacht dat anderen het misschien juist waarderen als je assertiever bent?

2. Confrontatie aangaan
Doet er zich een gelegenheid voor om assertiever te zijn, maak hier dan gebruik van. Assertiviteit moet je ontwikkelen. Je zult er steeds beter in worden naarmate je meer oefent. Zie een confrontatie niet als een obstakel, maar als een uitdaging. Je zult zien dat het in de praktijk best meevalt en dat je na je assertieve gedrag meer tevreden over jezelf zult zijn.

3. Ontspan!
Er doet zich een situatie voor waarin je assertief kunt optreden, meteen merk je dat je zenuwachtig begint te worden. Neem deze reactie waar en probeer daarna bewust te ontspannen door je te concentreren op je ademhaling. Haal diep adem via je onderbuik. Een andere tip is om je spieren eerst aan te spannen en daarna te ontspannen.

4. Spreek vanuit het ‘ik’-perspectief
Assertief zijn betekent voor jezelf opkomen, maar daarbij de ander vriendelijk benaderen. Wil je een ander laten weten dat je je ergens aan stoort, begin dan niet in de jij-vorm, omdat mensen zich hierdoor aangevallen kunnen voelen. Spreek vanuit het ‘ik’-perspectief: ‘Ik vind het vervelend dat je steeds te laat komt’ of ‘Ik kan me niet concentreren als je de muziek zo hard zet’.

5. Oefenen en afkijken
Assertiviteit ontwikkel je door veel te oefenen. Zijn er terugkerende situaties waarin je graag assertiever zou willen zijn, oefen dan je reactie. Bedenk wat je zou willen zeggen, hoe je het wilt zeggen en let op je lichaamshouding. Oefen dit voor de spiegel. Ken je mensen die assertief zijn, kijk dan de kunst eens bij ze af.

6. Volg een assertiviteitstraining
Wil je op een effectieve manier assertiever worden onder begeleiding van een ervaren coach, dan kun je ook een assertiviteitstraining volgen.

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining