Communicatietechnieken assertiviteit

3 tips voor assertieve communicatietechnieken

Heb je er genoeg van om jezelf steeds maar in de hoek te laten duwen? Of dat je weer aan een verzoek hebt voldaan, waar je achteraf spijt van hebt? Voor jezelf opkomen is nog niet zo gemakkelijk. Je kunt dit wel leren tijdens een assertiviteitstraining. We geven je hier een voorproefje met tips voor assertieve communicatietechnieken!

1. Leef je in de ander in

Altijd maar ‘ja’ zeggen op verzoeken van anderen betekent niet dat je je in de ander inleeft; je bent bang voor wat de ander van jou denkt als je ‘nee’ zegt. Inleven betekent dat je erkent wat de ander over zijn probleem of situatie zegt. Laat merken dat je luistert door oogcontact te maken, verbaal en non-verbaal te reageren, waarde toe te kennen aan het gevoel van de ander en door eventueel verduidelijking te vragen. Je hoeft de ander geen gelijk te geven of meteen aan het verzoek te voldoen. Wanneer de ander het gevoel heeft dat hij serieus wordt genomen zal hij eerder bereid zijn om ook naar jou te luisteren. De kans dat jullie samen een oplossing vinden of dat de ander eens aan jouw verzoek voldoet is dan groter!

Lees ook: Oefeningen om assertiever te worden

2. Negatieve beweringen accepteren

Vind je het lastig om met kritiek om te gaan en vlucht je liever weg of val je meteen in de verdediging? Kom dan eens uit je comfortzone en accepteer negatieve beweringen. Dit houdt in dat je de ander laat weten dat je het eens bent met zijn negatieve kritiek, tenminste als deze terecht is. Bij negatieve kritiek hoef je je geen slachtoffer te voelen!

A: Ik vond dat verslag eigenlijk niet zo goed.
B: Ja, dat klopt. Ik was zelf ook niet helemaal tevreden. Heb je tips voor hoe het de volgende keer beter kan?

Accepteer dat je minder sterke kanten hebt en dat je niet altijd topprestaties neer kunt zetten. Het betekent niet dat je als mens niet goed, aardig of leuk bent. Maak een onderscheid tussen wat je doet en wie je bent!

3. Vraag om kritiek!

Ben je bank voor kritiek? Vraag er dan eens om! Vragen om kritiek bied je de mogelijkheid om te ontdekken waarom iemand je op een bepaalde manier behandelt of waarom iemand ontevreden over je is. Deze communicatietechniek noemen we: negatieve vragen stellen. ‘Ik merk dat je geïrriteerd bent. Heb ik soms iets verkeerd gedaan?’ of ‘Ik zou graag willen weten waarom ik geen promotie heb gekregen?’ Het antwoord op negatieve vragen stelt je in staat om jezelf te verbeteren en een open communicatie met anderen aan te gaan. Het helpt je om een sterkere relatie met de ander op te bouwen.

Assertieve communicatievaardigheden oefenen

Assertiever worden betekent dat je uit je comfortzone moet stappen en dat kan spannend zijn. Het is daarom een goed idee om de communicatievaardigheden die daarbij passen te oefenen in een veilige en vertrouwde omgeving, zoals binnen een assertiviteitstraining. Daarna is het gemakkelijker om deze technieken in je dagelijkse leven toe te passen. Vind een assertiviteitscoach in jouw omgeving door hier online meerdere offertes aan te vragen. Deze offerte-service is geheel kosteloos en vrijblijvend!

Lees ook: Leer om voor jezelf op te komen

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining