Hoe word ik assertiever?

Hoe word ik assertiever? 3 eenvoudige oefeningen!

We hebben allemaal weleens in een situatie gezeten waarin we assertiever hadden willen reageren. Je had bijvoorbeeld assertiever willen reageren toen je collega je die berg werk toeschoof of je had beter voor je eigen belangen op willen komen in een discussie met je familie. Assertiviteit is een mooie eigenschap die je dagelijkse leven aangenamer maakt. Wil je assertiever worden? Begin dan met deze 3 assertiviteitsoefeningen!

Oefening 1: Meer inzicht in jezelf

Assertiviteit gaat gepaard met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Dat krijg je door meer inzicht in jezelf te krijgen. Wie ben ik? Die vraag is soms moeilijk te beantwoorden. Welke kanten van jezelf zou je liever niet hebben? Die vraag is voor velen gemakkelijker te beantwoorden. Benoem de karaktereigenschappen die je negatief vindt aan jezelf. Leer nu om deze kanten te accepteren. Dit doe je door naar de tegenovergestelde kwaliteit te kijken. Elke negatieve eigenschap heeft een positieve kant. Ben je bijvoorbeeld erg eigenwijs? Dan is de positieve kant dat je een doorzetter bent. Wat je nu nog kunt leren is om toegeeflijker te worden. Dit inzicht helpt je om assertiever te communiceren, met respect voor jezelf en de ander.

Lees ook: Tips voor het voeren van een lastig gesprek

Oefening 2: Oefen versterkend taalgebruik

Wil je graag krachtig en inspirerend overkomen op andere mensen, ga dan eens bewust op je taalgebruik letten. Gebruik je veel twijfelwoorden (wellicht, mogelijk, waarschijnlijk) en onnodig veel hulpwerkwoorden (zullen, kunnen, mogen, worden), dan kom je minder daadkrachtig over. Zeg niet: ‘Ik zou eigenlijk een nieuwe baan moeten gaan zoeken.’ Maar: ‘Ik ga een nieuwe baan zoeken.’ Door versterkend taalgebruik te gebruiken laat je zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor je leven. Je zult hierdoor steeds meer het gevoel krijgen dat je zelf controle hebt over wat er gebeurt. Je zelfvertrouwen krijgt hiermee een positieve boost!

Oefening 3: Affirmaties

Affirmaties zijn korte zinnetjes die je gebruikt als een mantra. Met affirmaties kun je je gedachten als het ware ‘herprogrammeren’. Gedurende je leven ontwikkel je onder invloed van allerlei factoren een bepaald zelfbeeld. Voel je je vaak onzeker, dan kan het helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen door affirmaties op te zeggen. Kies een affirmatie die bij je past. Hieronder enkele voorbeelden van affirmaties voor meer zelfvertrouwen:

  • Ik voel me sterk en krachtig
  • Ik respecteer mijzelf en alle mensen om me heen
  • Ik geniet van alle uitdagingen in het leven
  • Ik ben een bron van kracht

Meer assertiviteitstips nodig?

Er bestaan nog veel meer oefeningen en technieken om assertiever te worden. Wil je meer tips, volg dan een assertiviteitstraining onder begeleiding van een professionele assertiviteitscoach. Je leert op een praktische wijze en binnen korte tijd hoe je nog assertiever kunt worden. Vraag hier meteen online gratis offertes aan van meerdere assertiviteitscoaches in jouw omgeving! Het verplicht je tot niets.

Lees ook: Assertief communiceren via de e-mail

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining