Leer voor jezelf opkomen in 3 stappen

Leer voor jezelf opkomen in 3 stappen

Vind je het lastig om in bepaalde situaties voor jezelf op te komen? Kom je vaak niet voor jezelf op uit angst voor een conflict? Dan ben je hier op het juiste adres. We leren je hier in 3 stappen hoe je beter voor jezelf op kunt komen en toch respect kunt tonen voor de ander. Oftewel; we geven je hier een introductie in assertief communiceren.

Stap 1: antwoord met een vraag

Hoe reageer je wanneer iemand zijn mening over jou geeft of bijvoorbeeld negatief commentaar heeft op jouw werk? Schiet je meteen in de verdediging? Bied je meteen je excuses aan? Of reageer je misschien te agressief? De beste manier om hierop te reageren is door een vraag te stellen. ‘Waarom vind je dat ik mijn werk niet goed doe?’ Zo toon je interesse, maar hoef je niet meteen te oordelen of tegen de mening van de ander in te gaan. Vraag door om erachter te komen wat de werkelijke motivatie van de ander is. Of stel je voor dat iemand ten koste van jou een grap maakt. Ook dan is het stellen van een vraag een goede manier om hiermee om te gaan: ‘Waarom maak je deze grap?’

Lees ook: Assertiever overkomen? Zeg niet te vaak ‘sorry’

Stap 2: toon begrip

Door aan te geven dat je de ander begrijpt, toon je interesse zonder dat je het meteen eens hoeft te zijn met de ander. ‘Ik begrijp wat je bedoelt…’ Je laat hier alleen mee blijken dat je vanuit het standpunt van de ander begrijpt waarom hij of zij iets zegt. Dat zal door de ander meestal gewaardeerd worden en zorgt ervoor dat de sfeer niet meteen vijandig of heel gespannen wordt. Ook laat je hiermee zien dat het enkel om een mening gaat en dus niet om een absolute waarheid. Door zelf begrip te tonen voor de ander, zal de ander ook sneller begrip voor jou tonen als je een andere mening hebt. Op deze manier is het gemakkelijker om een goede oplossing te vinden.

Stap 3: geef jouw mening

Dit is voor mensen die niet gewend zijn om assertief te communiceren vaak een moeilijke stap, maar hoe meer je hierin bedreven raakt, hoe gemakkelijker het je af zal gaan. Vertel op een kalme manier wat jouw mening is en waar jij behoefte aan hebt. Je wordt door je collega overladen met werk en voor het weekend krijg je nog een extra taak toegeschoven. Je kunt betert niet zeggen: ‘Het is altijd hetzelfde met jou! Ik word hier zo gek van! Wat je wel zou kunnen zeggen is: ‘Ik merk dat je dit vaker doet. Ik vind dit niet prettig. Ik moet keuzes maken en hier heb ik helaas geen tijd meer voor.’ Durf voor jezelf op te komen. Je zult merken dat het opluchting is. Bedenk maar eens hoe je je voelt als je weer niet voor jezelf bent opgekomen.

De hulp van een assertiviteitscoach inschakelen

Blijf je het toch lastig vinden om voor jezelf op te komen, dan kan een assertiviteitstraining je helpen. Je gaat dan samen met een assertiviteitscoach deze manier van communiceren oefenen, zodat het straks in je dagelijkse leven gemakkelijker wordt om het toe te passen. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitstrainingen in jouw omgeving.

Lees ook: 3 voordelen van assertief gedrag

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining