Negatieve gedachten loslaten

4 tips om negatieve gedachten kwijt te raken

Kenmerkend voor mensen die niet erg assertief zijn, is dat ze vaak negatieve gedachten hebben. Ze cijferen zichzelf weg en zijn bang voor wat andere mensen van hen denken. Een van de manieren om assertiever te worden is om te leren om negatieve gedachten los te laten. We geven je hier een aantal tips!

1. Schrijf op en gooi weg

Word je geteisterd door negatieve gedachten? Schrijf ze dan eens op. Verfrommel daarna het papier en gooi het weg! Opgeruimd staat netjes! Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze methode door wetenschappers van de Ohio State University. Proefpersonen kregen de opdracht om negatieve gedachten over hun eigen lichaam op te schrijven en weg te gooien. Daarna bleken ze een positiever zelfbeeld te hebben. Bij de controlegroep die niet had geschreven was dit niet het geval.

Lees ook: Tips voor het voeren van een lastig gesprek

2. Lichaamsbeweging helpt

Veel psychische problemen kunnen verzacht worden door lichaamsbeweging. Door bijvoorbeeld 20 minuten te wandelen of te fietsen stimuleer je de aanmaak van endorfine in je lichaam. Endorfine is een neurotransmitter die je een blij gevoel geeft. Je negatieve gedachten lijken ineens niet meer belangrijk en je slaagt er gemakkelijker in om ze los te laten. Lichaamsbeweging heeft niet alleen direct na het ommetje effect, maar werkt nog twaalf uur lang door.

3. Zorg voor warmte

Een andere goede manier om van negatieve gedachten en gevoelens af te komen is door de warmte op te zoeken. Reis niet meteen af naar verre zonnige oorden, maar gewoon een warm kopje thee of een warme douche kunnen al uitkomst bieden. Wetenschappers van de Yale University lieten mensen negatieve gevoelens uiten. Wanneer de proefpersonen iets warms in hun handen hielden, uitten ze veel minder negatieve gevoelens. Kortom, fysieke warmte kan tot emotionele warmte leiden.

4. Maak je gedachten absurd

Zijn er specifieke negatieve gedachten die steeds maar weer in je hoofd opduiken, ga ze dan eens minuten lang hardop voor jezelf herhalen. Gebruik hierbij gekke stemmetjes, ritmes of bekende melodieën. Let op: doe dit liever niet op kantoor onder toeziend oog van je collega’s! Door je eigen negatieve gedachten zo absurd mogelijk te maken, neem je ze minder serieus.

Belangrijke noot

Bovenstaande manieren om negatieve gedachten los te laten zijn bedoeld als snelle oplossing, wanneer je er even behoefte aan hebt om je brein helder te krijgen. Heb je vaak last van negatieve gedachten, dan is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt, zodat je ook op de lange termijn hier straks geen last meer van hebt. Heb je een negatief zelfbeeld, durf je niet voor je eigen belangen op te komen en ben je altijd bang voor wat anderen van je denken, dan kan een assertiviteitstraining uitkomst bieden.

Vind een assertiviteitstraining

Dien hier meteen online een offerte-aanvraag in voor assertiviteitstrainingen in jouw omgeving. Je ontvangt spoedig kosteloze en vrijblijvende offertes van meerdere assertiviteitscoaches in jouw regio. Vergelijk en maak je keuze!

Lees ook: 3 voordelen van assertief gedrag

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining