Tips voor het voeren van een lastig gesprek

Tips voor het voeren van een lastig gesprek

Ben je niet erg assertief? Dan vind je het in sommige gevallen vast moeilijk om een gesprek te voeren. Zeker wanneer je een moeilijke mededeling moet doen, kun je bij jezelf op heel wat innerlijke weerstand stuiten om toch dat gesprek te voeren. Door het gesprek uit te stellen wordt het echter alleen maar lastiger. Met de volgende tips ben je beter voorbereid op het voeren van een lastig gesprek.

Weet wat je wil bereiken

Als je een lastig gesprek gaat voeren is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je met dit gesprek wilt bereiken. Te vaak gebeurt het dat mensen een gesprek aangaan om te vertellen wat ze niet willen. Maar wat ze wel willen, dat weten ze dan vaak niet duidelijk te verwoorden. Zorg dat jij wel weet wat je wilt en probeer dit op een zo positief mogelijke manier te formuleren. Schrijf vooraf aan het gesprek eens op wat je wilt zeggen.

Lees ook: 6 tips om assertiever te worden

Visualiseer het ideale gesprek

Hoe verloopt jouw ideale gesprek? Haal je dit voor de geest en doe dit zo vaak mogelijk totdat je je er prettig bij voelt. Hang hier positieve gevoelens aan. Zie dat het gesprek uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk is als je dacht en dat het wel meevalt om het gesprek te voeren. Voel ook de opluchting na afloop. Als je een moeilijk gesprek eenmaal gevoerd hebt, zal er een brok spanning van je afvallen. Stel het gesprek daarom niet te lang uit, anders zal je onnodig nog meer spanning opbouwen.

Aandacht voor lichaamstaal

Ben je tijdens het gesprek ook bewust van je non-verbale communicatie. Wil je zeker overkomen, maar sta je ineengedoken en met kromme schouders te praten, dan zal je boodschap niet goed overkomen. Let erop dat je lichaamstaal je woorden op een goede manier ondersteunt. Heb daarnaast ook aandacht voor de toon van je stem, die moet ook bij de situatie passen. Vind je het moeilijk om assertief te communiceren zowel verbaal als non-verbaal, dan is het een aanrader om een assertiviteitstraining te volgen.

Respect voor jezelf en voor de ander

Een andere belangrijke tip die je kan helpen bij het voeren van een moeilijk gesprek is dat je zowel jezelf als de ander tijdens het gesprek respecteert. Dit betekent dat je naast je eigen belangen ook oog hebt voor de belangen en wensen van de ander. Vertel duidelijk wat je wilt, maar luister ook oprecht naar wat de ander te zeggen heeft. Begrijp je niet wat de ander precies wil, stel dan gerichte vragen. Soms nemen emoties de overhand, gun elkaar dan even de tijd en de ruimte en hervat vervolgens zo spoedig mogelijk het gesprek.

Beter leren communiceren met een assertiviteitstraining

Merk je dat jouw communicatie met anderen vaak moeizaam verloopt, dan kun je dit verbeteren door een assertiviteitstraining te volgen. Een assertiviteitscoach leert je allerlei technieken die je helpen om assertiever te worden. Vraag hier gratis en vrijblijvende prijsopgaven aan van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw omgeving.

Lees ook: Assertieve mensen hebben meer succes met solliciteren

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining