Hoeveel ben jij eigenlijk waard?

5 tips voor meer eigenwaarde

Hoeveel ben jij eigenlijk waard? Op sommige momenten wordt dit zelfs in geld uitgedrukt, denk maar eens aan je salaris. Maar hoeveel je waard bent, draait vooral om je eigen gevoel daarover. Voldoende eigenwaarde is heel belangrijk. Het is de basis voor hoe je in het leven staat en is bepalend voor de mate van tevredenheid en geluk dat je ervaart in je leven. Kun je wel een portie extra eigenwaarde gebruiken? Lees dan hier onze 5 tips voor meer eigenwaarde!

1. Ik ben de moeite waard!

Merk je dat je vaak negatieve gedachten hebt over jezelf, zoals ‘Ik ben niet de moeite waard’. Stop deze gedachten dan onmiddellijk. Vervang ze door positieve gedachten in de vorm van affirmaties. Dit betekent dat je voor jezelf positieve zinnetjes gaat herhalen, bijvoorbeeld: ‘Ik ben de moeite waard’. Je hebt jezelf mogelijk lange tijd voorgehouden dat dit niet zo was. Het zal daarom tijd kosten om deze negatieve gedachten uit te wissen. Een assertiviteitstraining kan je helpen om respectvoller naar jezelf toe te worden.

Lees ook: Stop met de perfecte collega te zijn

2. Doe alsof je zelfverzekerd bent

Gebrek aan eigen waarde gaat hand in hand met weinig zelfvertrouwen. Wil je je graag zelfverzekerder voelen? Begin daar dan meteen mee door te doen alsof je zelfverzekerd bent. In een assertiviteitstraining leer je hoe je zelfverzekerd kunt overkomen door een andere lichaamshouding aan te nemen en door op een andere manier te communiceren. In het begin zul je je hierbij nog niet zelfverzekerd voelen, maar door deze energie uit te stralen zal dit langzaamaan wel zo groeien!

3. Deel complimenten uit

Je krijgt terug wat je geeft! Een goede manier om aan je eigenwaarde te bouwen is door andere mensen complimenten te geven en je waardering te uiten. Uiteraard doe je dit alleen als het echt gemeend is. Mensen zullen jouw aandacht en waardering dankbaar ontvangen en zullen ook meer aandacht aan jou besteden. Krijg je zelf complimenten, sla deze dan niet af, maar neem ze op jouw beurt ook dankbaar in ontvangst.

4. Zorg goed voor jezelf

Wanneer je weinig eigenwaarde hebt, zorg je mogelijk ook minder goed voor jezelf. Je zult merken dat wanneer je beter voor jezelf gaat zorgen, dit je eigenwaarde meteen een boost geeft. Iedereen verdient het om zichzelf af en toe in de watten te leggen. Ben je niet tevreden met je uiterlijk, bezoek dan eens een stijlconsulent. Als je van jezelf vindt dat je er goed uitziet, ga je dit ook uitstralen op anderen.

5. Volg een assertiviteitstraining

Eigenwaarde en assertiviteit zijn nauw met elkaar verbonden. Heb je weinig eigenwaarde, dan zul je vaak niet goed voor jezelf opkomen. Je bent bang voor wat anderen van je denken of je denkt dat de belangen van de ander belangrijker zijn dan die van jou. Een assertiviteitstraining leert je om voor jezelf op te komen met respect voor jezelf en de ander. Wil je meer weten? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere assertiviteitstrainingen bij jou in de buurt!

Lees ook: Wat is assertief leiderschap?

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining