Assertief leiderschap

Wat is assertief leiderschap?

Er bestaan veel stijlen in leidinggeven, maar wat is nu precies assertief leiderschap? Steeds meer bedrijven vragen van hun managers om op een assertieve manier leiding te geven. Zou je ook graag bedrijfsleider willen worden, dan is het belangrijk dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Lees hier meer over de belangrijkste assertieve vaardigheden voor leiders.

Op democratische wijze beslissingen nemen

Als leider neem jij de beslissingen, maar vandaag de dag is het wel belangrijk om hier ook de belangen van anderen in mee te nemen. Hoe doe je dat? Begin met het op een rij zetten van alle feiten en analyseer deze grondig. Probeer zo objectief mogelijk te zijn. Bestudeer ook de mening van anderen die hierbij betrokken zijn. Elk individu telt! Doe je best om van iedereen iets te leren. Vervolgens is het zaak om zelf de beslissing te nemen. Door deze stappen te doorlopen kun je je besluit goed beargumenteren.

Lees ook: Verschil tussen assertiviteit en agressiviteit

Houd in je communicatie rekening met anderen

Leiderschap bestaat niet uit bevelen geven. Houd in je communicatie rekening met anderen door assertief te communiceren. ‘Kun je deze opdracht morgen af hebben?’ klinkt heel anders dan ‘Ik wil dit morgen op mijn bureau hebben liggen!’ Probeer om met de woorden die je kiest anderen te motiveren en te inspireren, in plaats van bevelen te geven. Let ook op de toon waarop je iets zegt en vergeet niet dat je lichaamstaal ook heel belangrijk is.

Zorg dat je je mensen kent

Doe moeite om de mensen waar je mee werkt te leren kennen. Alleen door je mensen te kennen kun je ze goed aansturen en motiveren. Het is belangrijk dat iedereen op de juiste plek zit. Ontdek wat hun sterke en zwakke kanten zijn. Een grote valkuil voor leidinggevers is om mensen in een rol te zetten die niet bij hen past. Om je mensen te leren kennen is een goede relatie essentieel. Toon daarom oprechte interesse in je werknemers als professional én als mens zijnde. Luisteren is hierbij het sleutelwoord!

Leg de nadruk op samenwerken

Zorg dat je als leider een onderdeel vormt van een team, waarbij je aanstuurt op een gezamenlijke visie en een gezamenlijk doel. Waardeer de unieke kwaliteiten van elk teamlid en probeer deze op een strategische manier in te zetten. Oftewel je probeert om uit iedereen het beste te halen om uiteindelijk samen sterker te staan. Denk dus niet vanuit een ‘ik-visie’, maar vanuit een ‘wij-visie’.

Bij succes op de achtergrond, bij falen op de voorgrond

Nelson Mandela zei ooit: “It is better to lead from behind and to put others in front, especially when you celebrate victory when nice things occur. You take the front line when there is danger. Then people will appreciate your leadership.” Wil je leren om zelf op een assertieve manier leiding te geven of loop je regelmatig tegen problemen aan op dit gebied? Volg dan een assertiviteitstraining. Vul hier het contactformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw omgeving.

Lees ook: Ben ik assertief of arrogant?

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining