De perfecte collega zijn

Stop met de perfecte collega te zijn!

In ons dagelijks leven worden we geacht allerlei rollen te vervullen, waaronder de rol van collega op het werk. Dat is voor sommige mensen een lastige rol, want soms ligt de persoon die we op het werk ‘horen’ te zijn wat verder af van wie we werkelijk zijn. Op je werk presenteer je vaak de iets betere versie van jezelf. Heb je slechte zin, dan laat je dat bijvoorbeeld zo min mogelijk merken. Iedereen doet dat zo. Maar pas op; waar ligt de grens?

Je bent na een werkdag vaak uitgeput

Uitgeput na elke werkdag? Dat kan komen, omdat je een zware baan hebt. Het kan ook komen doordat je je genoodzaakt voelt om de hele dag door een rol te spelen, die eigenlijk te ver van jezelf af ligt. Behalve dat je je na elke dag uitgeput voelt, krijg je ook steeds een gevoel van tegenzin als je aan je werk denkt. Tijdens je werk ben je je voortdurend bewust van je eigen houding en gedrag en je legt eerst elk woord op de weegschaal voordat je iets zegt. Je slaagt er niet in om op je werk echt te ontspannen, zelfs niet in de pauzes als je je werkzaamheden even kunt laten liggen.

Lees ook: 3 voordelen van assertief gedrag

Gevaar van niet jezelf kunnen zijn

De symptomen die we hierboven omschrijven zijn de eerste alarmsignalen, dat je mogelijk niet op de juiste plek zit. Niemand houdt het vol om zich voortdurend anders voor te doen dan hij werkelijk is. Op den duur kun je zelfs lichamelijke klachten krijgen als hartkloppingen, hoge bloeddruk, slechte weerstand en spierpijn. Allemaal symptomen van te veel stress. Vooral mensen die moeite hebben met assertief zijn, kunnen met dit probleem te kampen krijgen. Een burn-out ligt dan al snel op de loer.

Oprekken van de gewenste persoonlijkheid

Je bent wie je bent. Iedereen heeft een bepaalde persoonlijkheid; introvert, extrovert, meegaand, dominant, ordelijk, wanordelijk, emotioneel stabiel, neurotisch, behoudend, innovatief en alles wat daar tussen zit. Je persoonlijkheid kun je enigszins oprekken, zodat je dichter in de buurt komt van bijvoorbeeld het zijn van die perfecte collega. Zolang dat oprekken tijdelijk is en binnen een bepaalde marge blijft, is er niets aan de hand. Rek je je persoonlijkheid echter te sterk op en kom je steeds verder af te staan van wie je werkelijk bent, dan zullen bovenstaande symptomen je beslist lastig gaan vallen.

Assertiviteitstraining helpt je om jezelf te blijven

Constant de perfecte collega willen zijn om anderen tevreden te stellen, kan grote problemen opleveren. Wil je de perfecte collega worden? Stop dan met de perfecte collega te willen zijn! Blijf zo dicht mogelijk bij wie je bent en zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat jouw kracht is en waar jouw grenzen liggen. Mensen zullen je juist meer waarderen om je authenticiteit en eerlijkheid. Heb je hier nog moeite mee, dan kan een assertiviteitstraining je daarbij helpen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van assertiviteitstrainingen in jouw omgeving.

Lees ook: ‘Nee’ leren zeggen hoeft niet moeilijk te zijn

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining