Tips assertiever worden

6 tips om assertiever te worden

Ben je iemand die liever zwijgt als iets je niet aanstaat? Het gevolg is dat je achteraf tegen problemen aanloopt. Er spelen allerlei gedachten door je hoofd als ‘waarom heb ik niet gezegd…’ of ‘waarom heb ik niet gevraagd…’. Dit kun je voorkomen door aan je assertiviteit te werken. Je vraagt je misschien af: ‘Hoe doen die mondige mensen dat toch om in elke situatie hun woordje klaar te hebben?’ Ontdek hier de beste tips om assertiever te worden!

1. Besef van eigenwaarde

Je verdient het om net als ieder ander mens goed behandeld te worden. Het is belangrijk dat je dit beseft en een gevoel van eigenwaarde opbouwt. Gebrek aan zelfvertrouwen is onlosmakelijk verbonden met te weinig assertiviteit. Jij moet voor jezelf zorgen door erop te letten dat je niet te maken krijgt met negatieve gevoelens als vernedering, afwijzing en onzekerheid wanneer je deze zelf had kunnen voorkomen door voor jezelf op te komen.

Lees ook: Kom uit je slachtofferrol en word assertief!

2. Benoem je probleem

Wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je assertief wilt optreden, benoem dan je probleem. Communiceer duidelijk en kalm. Een goede tip is om een vraag te stellen, bijvoorbeeld: ‘Ik vind dat je een vreemde opmerking maakt. Waarom zeg je dat?’ Zo wijs je iemand niet alleen op zijn gedrag, je komt ook voor jezelf op. Doordat je ook nog graag antwoord wil, zal de betreffende persoon in de meeste gevallen overweldigd zijn. Je doel is bereikt!

3. ‘Nee’ zeggen zonder uitleg

Onder assertief zijn valt ook ‘nee’ durven zeggen. Dit blijkt voor veel mensen heel moeilijk. Wanneer ze er toch in slagen om ‘nee’ te zeggen op een verzoek van een ander waar ze geen goed gevoel bij hebben, hebben ze vaak de neiging om uitleg te geven. Dat is in veel gevallen niet nodig. Je stelt je hierdoor zwakker op en zult sneller alsnog toegeven aan het verzoek.
4. Kijk de kunst af van anderen
Kijk de kunst van assertiviteit af van anderen. Je kent vast wel een assertief persoon in je directe omgeving, bijvoorbeeld op het werk of in je vriendenkring. Hoe gedragen zij zich? Hoe praten ze? Welke woorden gebruiken ze? Hoe is hun houding? Je kunt hier heel veel van leren.

5. Bedenk wat de ramp is!

Gebrek aan assertiviteit komt voort uit de angst voor de gevolgen. Ga bij jezelf na in welke situaties je niet assertief was. Waarom was je niet assertief? Waar was je bang voor? Ga voor deze situaties na wat de ramp zou zijn als je assertief zou zijn geweest. Zeer waarschijnlijk zul je ontdekken, dat er helemaal niet zo veel was om bang voor te zijn!

6. Volg een assertiviteitstraining

Wil je assertiever worden? Dat kan via een assertiviteitstraining onder begeleiding van een ervaren assertiviteitscoach. Het is een vaardigheid die je op moet bouwen en waar je regelmatig mee moet oefenen. Elke kleine overwinning zal je assertiviteit ten goede komen. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitscoaches in jouw omgeving.

Lees ook: Tips tegen onzekerheid

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining