Tips tegen onzekerheid

Onzekerheid; wat kun je er tegen doen?

Iedereen voelt zich weleens onzeker; dat is heel normaal. Onzekerheid komt vaak opzetten wanneer je in een nieuwe, onbekende situatie terechtkomt. Voel je je echter heel vaak onzeker, dan kan dit je belemmeren in je dagelijks functioneren en je zult je vaak onprettig of zelfs angstig voelen. Wat zijn de kenmerken van onzekerheid en wat kun je eraan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen? Ontdek hier onze tips tegen onzekerheid.

Kenmerken van onzekerheid

Mensen die veel last hebben van onzekerheid zijn altijd bang dat ze niet goed genoeg of niet mooi genoeg zijn. Ze twijfelen over alles; over de keuzes die ze in hun leven moeten maken en over wat ze wel en niet kunnen. Ze hebben vaak een negatief zelfbeeld en in ernstige gevallen kunnen ze zelfs een sociale fobie ontwikkelen. Onzekere mensen zoeken ook voortdurend bevestiging bij anderen mensen. Ze willen van familie of vrienden horen waar ze goed in zijn, waardoor ze heel afhankelijk worden van het oordeel van anderen. Ook stellen onzekere mensen meestal veel te hoge eisen aan zichzelf. Ze vergelijken zichzelf ook veel te vaak met anderen.

Lees ook: Minder stress door assertiever te worden

Tips tegen onzekerheid

We hebben hieronder een aantal korte tips voor je op een rij gezet waarmee je aan je onzekerheid kan werken:

 • Acceptatie
  Dit is een goede manier om je snel wat zekerder te voelen. Kom je in een situatie terecht waarin je je onzeker voelt, accepteer dit dan en ben je ervan bewust dat het een onderdeel van het leven is. Door het te accepteren vecht je niet meer tegen de onzekerheid en kun je het gemakkelijker loslaten.
 • Affirmaties
  Kies een affirmatie die bij jou past en herhaal deze in je hoofd wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je je onzeker voelt. Affirmaties zijn korte zinnetjes met een positieve zelfsuggestie die je voor jezelf als een mantra blijft herhalen. Het is een manier om je gedachten positief te beïnvloeden.
 • Veroordeel de ander niet
  De persoon die de onzekerheid bij je oproept, is enkel een spiegel voor je om je te laten zien dat je ergens gevoelig voor bent. Veroordeel de ander hier niet om, maar ben eerder dankbaar dat hij of zij je laat inzien waar je nog bij jezelf aan kan werken.
 • Zie elke stap als overwinning
  Zie elke kleine stap in de goede richting als een overwinning en beloon jezelf hiervoor.

Volg een assertiviteitstraining

Soms is het erg moeilijk om alleen je onzekerheid te overwinnen. Kun je wel wat hulp gebruiken, volg dan een assertiviteitstraining. Tijdens een assertiviteitstraining leer je om in allerlei lastige situaties op een zelfverzekerde manier te communiceren met zowel respect voor jezelf als voor de ander. Gedurende de assertiviteitstraining kun je binnen een veilige omgeving oefenen, waardoor je beter voorbereid bent op situaties waarmee je in je dagelijks leven wordt geconfronteerd. Al veel mensen hebben met veel succes op deze manier meer zelfvertrouwen weten op te bouwen. Je kunt hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor assertiviteitstrainingen in jouw regio.

Lees ook: 6 tips om assertiever te worden

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

 • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
 • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
 • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
 • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
 • Maak je keuze voor assertiviteitstraining