Kom uit je slachtofferrol en word assertief

Kom uit je slachtofferrol en word assertief!

Een typische eigenschap van mensen die te weinig of niet assertief zijn is dat ze telkens in de slachtofferrol kruipen. Ze wijzen altijd naar een ander als de oorzaak van hun problemen of falen. Met deze instelling is het heel moeilijk om succesvol te worden in zowel je werk als privéleven. Het is belangrijk om uit je slachtofferrol te komen. Maar hoe doe je dat? Een assertiviteitstraining kan je hierbij helpen.

Assertiviteit en eigen verantwoordelijkheid

Iemand die bij elk probleem in de slachtofferrol kruipt, neemt geen eigen verantwoordelijkheid, maar legt de verantwoordelijkheid buiten zichzelf. Dit impliceert dat deze persoon zelf geen invloed heeft op zijn eigen geluk en dus ook niets aan deze situatie kan veranderen. Wie daarentegen assertief is, neemt wel zelf de verantwoordelijkheid voor wat er in zijn of haar leven gebeurt. Veel mensen hebben het soms niet in de gaten dat ze bij problemen automatisch in de slachtofferrol kruipen. Misschien herken je de volgende veelvoorkomende situaties op de werkvloer?

Lees ook: Hoe leer je kinderen om assertief te zijn?

Veelvoorkomende situaties op het werk

Je baas is ontevreden over je werk. Jij vindt dat oneerlijk, omdat je steeds klussen van anderen toegeschoven krijgt, waardoor je geen tijd hebt voor je eigen taken. Of je bent net geconcentreerd aan het werk en dan komt er een collega binnengestormd die aan één stuk door blijft kletsen. Jij wilt de ander niet kwetsen en legt je werk opzij. Herken je het misschien dat je de wensen en behoeftes van anderen altijd belangrijker vindt dan die van jezelf? Vraag je zelf nooit ergens om, maar stel je je alleen maar dienstbaar op naar anderen toe?

Eigenwaarde opbouwen

Wanneer bovengenoemde situaties op jou van toepassing zijn, dan is het tijd om hier verandering in te brengen. Waarom kruip je zo vaak in de slachtofferrol? Waarom vind je je eigen wensen zo onbelangrijk? Het antwoord zit in het feit dat je te weinig eigenwaarde hebt. Een assertiviteitscoach kan je helpen om je eigenwaarde weer terug op te bouwen. Eigenwaarde en assertiviteit zijn twee nauwverwante begrippen. Tijdens een assertiviteitstraining leer je om met respect voor jezelf en met respect voor de ander te communiceren. Dit helpt je om op een positieve manier op te komen voor je eigen belangen zonder daarbij de ander te schaden.

Prettiger voor jezelf en je omgeving

Assertiever worden is niet alleen prettig voor jezelf, maar je wordt ook een prettiger mens voor je omgeving. Doordat je je niet meer als slachtoffer opstelt en voortdurend de schuld op anderen afschuift, zul je een positievere indruk op anderen maken. Daarbij hechten mensen er veel waarde aan wanneer je duidelijk bent over wat je wilt en wat je grenzen zijn. Je omgeving weet wat ze aan je hebben en wat ze van je kunnen verwachten. Doordat je leert om je grenzen te stellen zul je minder stress ervaren.

Welke assertiviteitstraining kiezen?

Zou je graag een assertiviteitstraining willen volgen? Vraag dan hier kosteloze en vrijblijvende offertes aan. Je ontvangt offertes van meerdere assertiviteitscoaches in jouw omgeving. Vergelijk op prijs en kwaliteit en vind de assertiviteitscoach die bij je past.

Lees ook: Stop met andermans gedachten in te vullen

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining