Stop met andermans gedachten invullen

Stop met andermans gedachten invullen

Bijna iedereen heeft weleens de neiging om in te vullen wat anderen over hen denken of over wat ze denken over zichzelf, andere mensen of een bepaalde kwestie. Door je eigen denkbeelden op de ander te projecteren kunnen misverstanden ontstaan. Deze gewoonte kan je behoorlijk belemmeren in de communicatie met anderen en zelfs een goede relatie in gevaar brengen.

Waarom andermans gedachten invullen?

Vooral mensen die onzeker zijn en die op een overdreven manier streven naar perfectie hebben de neiging om andermans gedachten in te vullen. ‘Hij zal het wel niet goed genoeg vinden wat ik heb gedaan’ of ‘Zij zal wel denken dat ik niet hard genoeg mijn best heb gedaan’. Denken voor anderen zorgt voor onnodige stress en zorgt ervoor dat je bij alles wat je doet je heel onzeker voelt. Dat komt omdat je nooit zeker kunt weten wat een ander denkt.

Lees ook: Leer voor jezelf opkomen in 3 stappen

Gevaar van andermans gedachten invullen

Het kan soms natuurlijk best zijn dat je gelijk hebt over wat een ander denkt, maar in de meeste gevallen zijn het gekleurde interpretaties die voortkomen uit je eigen belevingswereld. Het kan erg gevaarlijk zijn, omdat je niet met een ‘open mind’ het gesprek aangaat. Je hebt vooraf al een beeld gevormd van de reactie van de ander. Veel mensen die dit doen hebben bovendien ook de neiging om anderen met deze ideeën en verwachtingen te beïnvloeden. Zo kan een misverstand nog groter worden en voor nog meer problemen zorgen.

Bewustwording

De beste manier om dit probleem aan te pakken is door jezelf bewust te maken van het feit dat je de neiging hebt om de gedachten van anderen in te vullen. Ga er niet zomaar vanuit dat anderen hetzelfde denken als jij. Iedereen heeft zijn eigen waarden en normen en zijn eigen blik op de wereld. Leer om hier op een respectvolle manier mee om te gaan. Wanneer je erin slaagt om niet voortdurend andermans gedachten in te vullen, op de werkvloer en binnen je sociale leven, zul je merken dat je je vrijer en zelfverzekerder zult voelen en dat de communicatie soepeler verloopt.

Assertief leren communiceren

Stop met het invullen van de gedachten van anderen en leer om assertief te communiceren. Dit houdt in dat je leert om te communiceren waarbij je zowel jezelf als de ander respecteert. Zorg dat je de ander goed begrijpt voordat je conclusies trekt door met aandacht te luisteren naar wat de ander zegt en vragen te stellen als je bepaalde zaken niet goed begrijpt. Assertief communiceren kun je leren door een assertiviteitstraining te volgen. Hier zul je binnen alle facetten van je leven profijt van hebben.

Waar kan ik een assertiviteitstraining volgen?

Doe hier een beroep op ons landelijk netwerk met de beste assertiviteitscoaches door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Binnen 24 uur ontvang je offertes van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw omgeving. Vergelijk en kies de beste eruit!

Lees ook: Tips voor het voeren van een lastig gesprek

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining