Assertief een verzoek doen

Hoe kun je assertief een verzoek doen?

Het komt vaak voor dat je iets van anderen gedaan wilt krijgen. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat mensen ook daadwerkelijk aan jouw verzoek voldoen. Het heeft er vaak mee te maken met hoe je je verzoek ‘verpakt’. Door bij het doen van een verzoek assertief te communiceren is de kans groter dan iemand zal doen wat je vraagt. We geven je daarom hier enkele tips voor hoe je assertief een verzoek kunt doen.

Bevelen geven werkt averechts

‘Jij zorgt dat dat rapport vandaag op mijn bureau ligt.’ Tenzij je een legerofficier bent, zal deze manier van communiceren niet gewaardeerd worden door je collega’s of werknemers. Ook al heb je een hogere functie, dan is het af te raden om op deze manier met anderen om te gaan. Op de werkvloer van vandaag staan samenwerken en het nastreven van een gezamenlijk doel hoog in het vaandel. Hoe meer je mensen het gevoel geeft dat ze hierin een onmisbare schakel zijn en veel autonomie hebben, krijg je veel meer van mensen gedaan.

Lees ook: 3 belangrijke voordelen van assertief gedrag

Doe je verzoek door een vraag te stellen

Mensen zullen pas goed aan jouw verzoek voldoen als ze daartoe zelf de bereidheid voelen. Bereidheid dwing je niet af. Je kunt een beroep doen op iemands bereidheid door hem of haar een vraag te stellen. Maar let wel goed op hoe je die vraag stelt. ‘Zou jij niet even dat artikel voor het personeelsblad kunnen schrijven?’ Voor de betreffende persoon is het nu heel gemakkelijk om ‘nee’ te zeggen als hij daar geen zin in heeft. Je moet subtieler zijn in het stellen van je vraag.

Speel in op de sterke kant van anderen

Ga het gesprek aan met de ander. ‘Er moet nodig een kwalitatief artikel in de volgende editie van het personeelsblad komen. Heb jij een idee voor hoe we dat het beste kunnen aanpakken?’ Brainstorm met de persoon in kwestie over onderwerpen en speel hier op in door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik merk dat jou dit wel ligt. Wil jij dat artikel niet schrijven?’ Doordat je inspeelt op iemands sterke kanten en op de eigen ideeën van de betreffende persoon, zal hij deze taak met veel plezier oppakken.

Vergeet je vriendelijke glimlach niet!

Communiceren doe je niet alleen met woorden, maar ook met de toon van je stem, je lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Waarom zou je niet glimlachen als je het gesprek aangaat met een ander? Je komt vriendelijker en sympathieker over, waardoor mensen sneller bereid zijn om iets voor je te doen. Wist je trouwens dat er door te glimlachen een deel van je linkerhersenhelft wordt gestimuleerd, waardoor je ook werkelijk een vrolijk gevoel krijgt? Met een glimlach doe je niet alleen de ander, maar ook jezelf plezier. Dat is precies waar assertief communiceren over gaat!

Meer weten?

Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitstrainingen in jouw omgeving van meerdere assertiviteitscoaches. Vergelijk op kwaliteit en prijs en bespaar op het volgen van een kwalitatieve assertiviteitstraining!

Lees ook: Wat is assertief leiderschap?

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining