Assertief of arrogant

Ben ik assertief of arrogant?

Assertiviteit gaat gepaard met een zelfverzekerde houding. Doordat sommige mensen nog weleens doorslaan in hun zelfverzekerde houding kunnen ze op het eerste gezicht arrogant overkomen. Assertief gedrag en arrogant gedrag liggen echter heel ver uit elkaar. Hoe kun je assertiever worden zonder arrogant over te komen? Om alle misverstanden uit de weg te helpen, zullen we hier ingaan op het verschil tussen assertief en arrogant gedrag.

Kenmerken van assertief gedrag

Om assertiever te worden is zelfvertrouwen een belangrijk sleutelwoord. Het betekent dat je een groot vertrouwen hebt in je eigen capaciteiten, je op een effectieve manier je doelen nastreeft en put uit ervaringen uit het verleden. Een zelfverzekerd persoon heeft ook een positieve kijk op de toekomst en heeft de moed om oprecht en eerlijk te zijn tegen anderen. Zelfvertrouwen komt tot uitdrukking in zowel de lichaamstaal als in het gedrag en de manier van communiceren.

Lees ook: Verschil tussen assertiviteit en agressiviteit

Hoe komt assertief gedrag tot uiting?

Een zelfverzekerd persoon heeft een open en ontspannen houding, staat rechtop met de schouders naar achteren en heeft een vriendelijke blik. Deze houding nodigt uit tot een prettige samenwerking en communicatie met anderen. Een zelfverzekerd persoon communiceert op een assertieve manier en gaat doelgericht te werk. Dit betekent dat hij op een overtuigende manier opkomt voor zijn eigen belangen, maar daarbij de ander in zijn waarde laat. Een assertief en zelfverzekerd persoon zal ook eerlijk en open over zijn eigen fouten en zwakheden praten.

Kenmerken van arrogant gedrag

De kenmerken van arrogant gedrag zijn tegenovergesteld aan de kenmerken van assertief gedrag. Een arrogant persoon heeft alleen maar aandacht voor zijn eigen belangen en niet voor die van anderen. Hij vindt dat anderen ondergeschikt zijn aan hem en ziet het liefst dat mensen tegen hem opkijken en aan zijn wensen voldoen, ongeacht hun eigen belangen. Is een arrogant persoon zelfverzekerd? In de meeste gevallen is arrogantie juist een manier om onzekerheid te verbloemen.

Hoe komt assertief gedrag tot uiting?

In tegenstelling tot een assertief en zelfverzekerd persoon heeft een arrogant persoon een gesloten en gespannen houding. Hij loopt vaak met opgeheven kin om letterlijk op anderen neer te kijken en heeft een onvriendelijke blik. Discussies verlopen meestal op een agressieve manier. Arrogante mensen komen over als echte betweters en zijn vaak oneerlijk. Ook hebben ze moeite om met anderen samen te werken. Ze geven hun eigen fouten niet snel toe, maar focussen zich wel sterk op de fouten van anderen. Ook maken ze zich vaak schuldig aan plagerijen.

Wil je assertiever worden?

Zou je graag assertiever willen worden? Wil je leren om op een doeltreffende manier je doelen te bereiken zonder dat dit ten koste gaat van anderen? Wil je je samenwerking met je collega’s of je relatie met familie en vrienden verbeteren door beter te leren communiceren? Ontdek dan hier de beste assertiviteitstrainingen in jouw omgeving. Je kunt hier direct online gratis en vrijblijvende offertes aanvragen van assertiviteitstrainingen in jouw regio.

Lees ook: Meer charisma door assertiviteitstraining

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining