Assertief optreden tegen je werkgever

Assertief optreden tegen je werkgever?

Done or not done? Assertief zijn zal in alle situaties alleen maar voordeel brengen, dus ook in je omgang met je werkgever of leidinggevende. Maar hoe treed je op de juiste manier assertief op tegen je werkgever als je het niet eens met hem bent? Ontdek hier hoe je ook assertief op kunt treden tegenover je baas!

Worstelen met gezag

Binnen elk bedrijf bestaat een hiërarchie; de werkgever heeft het gezag over de werknemers. Binnen grote bedrijven bestaan er vaak meerdere hiërarchische lagen met managers en afdelingshoofden. Het is vaak lastig om om te gaan met gezag. Mag je het openlijk oneens zijn met een hogergeplaatste? Is het verstandig om dit te doen? Wat zijn de gevolgen? Een veelvoorkomend probleem binnen bedrijven is dat een werknemer een opdracht krijgt waar hij het nut niet van inziet of waarmee hij het niet eens is.

Lees ook: Hoe ga je om met dominante mensen?

Kies je voor de gemakkelijkste weg?

Wanneer er gezag in het spel is hebben veel mensen de neiging om de gemakkelijkste weg te kiezen. En dat is gewoon de orders opvolgen. Maar is dit wel echt de gemakkelijkste weg? Want als je het niet met een ‘order’ eens bent, omdat je van mening bent dat de uitkomst negatief zal zijn voor het bedrijf, kun je hier later alsnog problemen mee krijgen. Je kunt de schuld krijgen dat een bepaalde klus niet voldoende resultaat heeft opgeleverd. Daarom is het meestal beter om toch de confrontatie aan te gaan.

Waarom is de confrontatie zo eng?

Weinig assertieve mensen overschatten vaak de reactie van hun baas als ze een weerwoord willen geven. Ze halen meteen de worst-case-scenario’s uit de kast. ‘Nu kan ik die promotie wel vergeten’ of ‘Morgen ligt mijn ontslagbrief in mijn postvak’. Je baas zal misschien vreemd opkijken als je ineens assertief optreedt. Maar is de hierboven geschetste situatie niet vervelender; dat jij de schuld krijgt van een probleem wat je op voorhand al had ontdekt. Daarmee zul je eerder het vertrouwen van je baas schenden, dan wanneer je laat merken dat je meedenkt en het beste met de organisatie voor hebt!

Tips om assertief op te treden

Ben je het niet eens met je baas? Reageer niet direct, maar verzamel eerst meer informatie om je tegenargumenten extra kracht te geven. Is het idee wat jij hebt over die opdracht waar je het niet mee eens bent terecht? Pols ook je collega’s? Heb je voor jezelf de balans opgemaakt, stap dan met je bezwaren naar je baas. Doe dit op een rustige manier zonder verwijten of aanvallen. Spreek vanuit jezelf: ‘Ik voel me niet prettig bij deze opdracht, omdat…’ Een andere tip is om de waarden en belangen van je baas in je bezwaren te betrekken. ‘Ik weet dat het uw doel is om…., maar ik denk niet dat dit de juiste manier is om dat doel te bereiken, omdat…’ Je laat zien dat je niet dwars wilt liggen, maar dat je meedenkt in het bereiken van een gezamenlijk doel.

Assertiever worden?

Leer om assertiever te worden door een assertiviteitscursus te volgen. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitscursussen in jouw omgeving. Vergelijk en kies de beste eruit!

Lees ook: Assertieve mensen hebben de halve wereld

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining