Hoe ga je om met dominante mensen

Hoe ga je om met dominante mensen?

Word je op je werk of binnen je privéleven regelmatig overrompeld door mensen met een dominante persoonlijkheid? En ben je zelf redelijk onzeker? Dan kan dit voor jou tot lastige situaties leiden. Je hebt misschien de neiging om deze mensen te vermijden. Dit is soms niet mogelijk of wenselijk. Daarom is het beter om assertiever te leren reageren op deze mensen.

Kenmerken van dominante mensen

Dominante mensen zijn duidelijk in hun communicatie. Ze zeggen rechtuit hoe ze iets beleven en hoe ze de werkelijkheid zien. Ze nemen graag initiatief en gaan de confrontatie aan. Ze willen problemen meteen oplossen en behalen het liefst snel resultaat bij alles wat ze doen. Dominante mensen zijn erg goed in het stellen van hun grenzen. Dit zijn op zich allemaal positieve eigenschappen. Maar alle positieve eigenschappen hebben als mensen hier te ver in doorslaan ook een negatieve kant. Het probleem met dominante mensen is dat ze soms niet tactvol zijn en inlevingsvermogen missen.

Lees ook: Assertieve mensen hebben de halve wereld

De confrontatie met dominante mensen

Hoe reageer jij op dominante mensen in je omgeving? Veel mensen laten zich door hen intimideren. Het gevolg is dat je ongewild en gefrustreerd doet wat de ander vraagt, ook al sta je daar zelf niet achter. Andere mensen gaan het gevecht aan. Het probleem hiermee is dat je dit gevecht nooit kunt winnen, omdat de dominante persoon veel beter is in vechten en veel gedrevener is in het krijgen van zijn gelijk. Ook heeft het geen zin om de ander op zijn ongewenste gedrag te wijzen. De dominante persoon is niet gevoelig voor jouw gevoelens. Hoe ga je hier wel mee om?

Waarom vertonen mensen dominant gedrag?

Om antwoord te vinden op de vraag hoe je assertief met dominante mensen om kunt gaan, is het belangrijk om eerst te begrijpen waarom mensen dominant zijn. Dominante mensen willen altijd winnen. Ze zien alles als een wedstrijd. Helaas zijn de gevoelens van de ander daaraan ondergeschikt. Dit komt meestal voort uit onzekerheid. Ze willen hoe dan ook voorkomen dat hun kwetsbaarheid zichtbaar wordt. Omdat ze weinig weerstand krijgen van anderen en ondertussen zo vaardig zijn in hun dominante gedrag, beschouwen ze hun gedrag als normaal.

Hoe reageer je op dominant gedrag?

Vermijd zowel vlucht- als vechtgedrag wanneer je met een dominant persoon te maken hebt. Wat deze persoon wil is erkenning. Geef hem dit door hem op een neutrale manier te bedanken of door een compliment te maken. Een dominant persoon weet heel goed hoe hij moet reageren op tegenstand, maar niet op vriendelijkheid. Door vriendelijk te blijven, neem je als het ware zijn wapens af. Dit biedt jou de mogelijkheid om jouw verhaal te doen. Ben kort, direct en duidelijk in je communicatie.

Meer weten over assertief communiceren?

Dien dan hier een offerte in voor gratis en vrijblijvende offertes van assertiviteitscoaches in jouw regio. Vergelijk op prijs en service en maak een afspraak met de assertiviteitscoach die je het meeste aanspreekt!

Lees ook: Assertiviteit als instrument tegen een burn-out

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining