Assertieve mensen hebben de halve wereld

Brutale mensen hebben de halve wereld?

‘Brutale mensen hebben de halve wereld’. Dit is een veelgebruikte uitdrukking, maar klopt dat wel? We kennen allemaal wel mensen die zichzelf goed kunnen presenteren. Ze zorgen er wel voor dat een leuke opdracht niet aan hun neus voorbijgaat, dat die berg overwerk niet op hun bureau belandt of dat ze niet worden overgeslagen als er smartphones op het werk worden verdeeld. Maar zijn dit ook altijd brutale mensen?

Assertieve mensen hebben de halve wereld

Misschien is het beter om de hierboven genoemde uitdrukking om te buigen tot ‘Assertieve mensen hebben de halve wereld’. Wanneer je zelf onvoldoende assertief bent, kunnen mensen die dat wel zijn in jouw ogen ‘brutaal’ of ‘irritant’ overkomen. Maar zijn ze wel echt brutaal of irritant? Jezelf wat meer op de voorgrond zetten hoeft helemaal niet brutaal of irritant te zijn. Want bedenk je eens wat er gebeurt als je dit niet doet: dan gaan er veel mooie zaken aan je voorbij en blijf je kniezend achter.

Lees ook: 3 eenvoudige oefeningen om assertiever te worden

Er zijn geen excuses meer!

Mensen die het moeilijk vinden om assertief te zijn, noemen het gedrag van assertieve mensen soms ‘brutaal’ als excuus, omdat ze zelf niet voor hun belangen durven op te komen. Herken je jezelf hierin? Dan is het belangrijk dat je dit probleem onderkent om er vervolgens werk van te maken om assertiever te worden. Weet je wat de definitie is van assertiviteit? Assertiviteit is op een niet kwetsende, tactvolle manier voor je eigen mening en belangen opkomen. Nu zie je meteen wat het verschil is tussen brutaliteit en assertiviteit. Er zijn geen excuses meer om niet assertiever te worden!

Focus niet op wat anderen denken

Een veelvoorkomend knelpunt bij mensen die niet voldoende assertief zijn is dat ze zich voortdurend zorgen maken over wat anderen over hen denken. Wat zal mijn collega wel niet denken als ik voorstel om een bepaalde taak op me te nemen? Wat zal mijn baas wel niet denken als ik ‘nee’ zeg tegen die klus? Door je te focussen op wat anderen mogelijk denken, belemmer je jezelf in je doen en laten. Bovendien wat jij denkt dat anderen over jou denken is wat je zelf denkt! Kun je het nog volgen?

De oplossing: volg een assertiviteitstraining!

Om assertiever te worden moet je op de eerste plaats je denkpatroon veranderen. Dat is geen gemakkelijke opgave, want deze denkpatronen zijn er door de jaren heen flink ingesleten. Maar het is ook zeker geen onmogelijke taak! Een assertiviteitscoach kan je helpen om meer inzicht te krijgen in het hoe, wat en waarom van jouw gedrag en communicatie. Vervolgens leer je op een praktische wijze om assertiever te communiceren. Binnen de veilige omgeving van de assertiviteitstraining kan je goed oefenen, waardoor het gemakkelijker wordt om het geleerde straks toe te passen in je dagelijkse leven.

Meer weten?

Vraag hier online gratis en vrijblijvende offertes aan van meerdere assertiviteitscoaches in jouw omgeving. Vergelijk op prijs en kwaliteit en kies de assertiviteitscoach die bij je past!

Lees ook: Ben ik assertief of arrogant?

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining