Leer effectiever met je tijd omgaan

Assertief optreden tegen pesters op de werkvloer

Bij pesten denk je misschien in eerste instantie aan kinderen, maar het blijkt dat ook volwassenen elkaar pesten. Dit gebeurt onder meer op de werkvloer. Er zijn de laatste tijd verschillende onderzoeken naar geweest. Uit een onderzoek van het CBS uit 2012 kwam naar voren dat maar liefst 12% van werkend Nederland te maken heeft met pesterijen op het werk. Het gaat hierbij niet om een enkel plagerijtje, maar om jarenlang structureel pesten tussen werknemers of tussen werknemers en leidinggevenden. Daarom gaan we hier in op hoe je assertief om kunt gaan met pesters.

Erken dat je gepest wordt

Het probleem met pesten op de werkvloer is dat er nog heel weinig bewustwording bestaat rondom dit probleem. Soms lijken plagerijen heel onschuldig, maar uiteindelijk veroorzaken ze bij de persoon die gepest wordt meer leed dan men denkt. Mensen die gepest worden hebben vaak zelf nog niet de stempel ‘pesten’ op hun problemen op het werk gedrukt. Ze voelen zich niet prettig op het werk en leggen vaak de schuld bij zichzelf. Ze zijn onzeker over hun kwaliteiten of schrijven de problemen toe aan te veel stress. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat pesten ook gewoon door volwassenen wordt gedaan.

Lees ook: Tips tegen onzekerheid

Hoe komt pesten tot uiting?

Om daar een beter beeld van te krijgen, gaan we eerst eens kijken naar de definitie van pesten. Het Amerikaanse National Institute of Health ziet pesten als “agressief gedrag dat gericht is op een ander op een fysieke, verbale of relationele manier.” Er bestaan dan ook vele vormen van pesten en soms zijn deze vormen heel onopvallend, hoewel de consequenties voor de persoon die gepest wordt groot kunnen zijn. Denk bij pesten aan voortdurend ten onrechte kritiek of de schuld krijgen, opzettelijk genegeerd worden, buitengesloten worden van activiteiten op het werk, grappen die steeds ten kosten gaan van één persoon, bijnamen, roddelen, mensen tegen elkaar opzetten, schreeuwen en schelden, onmogelijke opdrachten geven, kleineren en andermans werk opzettelijk belemmeren.

Gevolgen van pesten op de werkvloer

Pesten kan grote gevolgen hebben voor zowel je geestelijke als fysieke gezondheid. Het kan ertoe leiden dat je zelfvertrouwen naar een dieptepunt keldert, je voelt je geestelijk uitgeput en ondervindt veel stress. Sommige mensen raken erdoor in een depressie. Andere mogelijke gevolgen zijn slapeloosheid en een hoge bloeddruk. Er zijn zelfs mensen die last krijgen van een Post Traumatisch Stress Syndroom als gevolg van langdurige en ernstige pesterijen. Vooral mensen die minder assertief zijn en die dus niet goed voor zichzelf opkomen zijn vaak het slachtoffer van pesten. Zie je nu misschien in dat je ook veel gepest wordt op je werk? Dan is het tijd om actie te ondernemen!

Leer assertief optreden tegen pesters!

Het volgen van een assertiviteitstraining is een goede manier om je te leren weren tegen pesters. Je leert tijdens een assertiviteitstraining om goed voor jezelf op te komen en om je grenzen te stellen. Meer weten? Vraag hier kosteloze en vrijblijvende prijsopgaven aan van assertiviteitscoaches in jouw omgeving. Vergelijk en kies de beste assertiviteitscoach!

Lees ook: 6 tips om assertiever te worden

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining