Schuldig voelen assertiviteit

Assertief zijn zonder je schuldig te voelen

Wat houdt je tegen om in bepaalde situaties assertief op te treden? Veel assertiviteitscoaches merken tijdens hun trainingen dat mensen hierdoor een schuldgevoel krijgen. Je had misschien best een keer van dienst kunnen wisselen met die aardige collega van je. Je hebt ‘nee’ gezegd en hebt hem daardoor ongemak bezorgd. Nu voel jij je daar slecht door. Hoe kun je assertiever worden zonder je schuldig te voelen?

Wat is schuldgevoel?

Een schuldgevoel is eigenlijk geen echt gevoel, het is meer een begrip dat we gebruiken om aan te geven hoe we een bepaalde situatie interpreteren. Je krijgt een schuldgevoel wanneer je iets hebt gedaan waarmee je vanuit jouw oogpunt de ander hebt gekwetst. Het gaat er dus om dat je je niet aan je eigen normen en waarden hebt gehouden en je grenzen hebt overschreden. Een schuldgevoel kan heel nuttig zijn. Je ziet in dat je iets fout hebt gedaan en de volgende keer pak je het anders aan.

Lees ook: Iedereen is van nature assertief

Leg de lat niet te hoog

Mensen die te weinig assertief zijn, leggen de lat te hoog. Ze hebben problemen met het stellen van hun grenzen in relatie tot het tevreden stellen van anderen. Ze hebben voortdurend het gevoel dat ze de ander tekort doen. Ze hebben de neiging om, zelfs wanneer het ze niet wordt gevraagd, de verantwoordelijkheden van anderen over te nemen. Ze hebben veel aandacht voor de behoeften van de ander en zijn bereid om hun ongemak te dragen. Ze denken ook vaak dat de ander verantwoordelijk is voor hun welzijn en dat de ander op zijn beurt hun behoeften vervult.

Leer je grenzen bewaken

Je wilde niet ruilen van dienst met je collega. Je collega moest iets anders regelen en je hebt hem ongemak bezorgd. Hier voel je je heel schuldig over. Bekijk het echter ook eens van de andere kant. Had je wel met hem geruild, dan had je je ook vervelend gevoeld. Je had misschien het gevoel gekregen dat je gebruikt werd of dat je een watje bent omdat je geen ‘nee’ durfde te zeggen. Ben je ervan bewust dat jij verantwoordelijk bent voor jouw geluk. Dat doe je o.a. door je grenzen te bewaken, zodat mensen niet over je heen lopen!

Van schuldgevoel naar trots

Er zijn ook situaties waarin je de ander tegemoet dient te komen. Wilde je collega met je ruilen, omdat zijn partner in het ziekenhuis ligt of om een andere urgente situatie? Dan is het natuurlijk een ander verhaal. In overige omstandigheden bewaak je echter je eigen grenzen. Buig je schuldgevoel om naar een gevoel van trots. Ben er trots op dat je voor jezelf durft op te komen en de controle over je leven in eigen hand neemt. Dit zorgt ervoor dat je zorgelozer en met meer plezier door het leven gaat. Heb je hier hulp bij nodig? Volg dan een assertiviteitstraining!

Assertiviteitscursus volgen?

Vraag hier online gratis en vrijblijvende offertes aan van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw regio. Vergelijk en kies de assertiviteitstraining die bij je past!

Lees ook: Minder stress door assertiviteit

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining