Stress en assertiviteitstraining

Minder stress door assertiever te worden

‘Stress’ is een begrip van deze tijd. Zo nu en dan een beetje spanning kan geen kwaad. Het zorgt ervoor dat we alert blijven. Maar te langdurige stress kan tot fysieke en psychische klachten leiden. Het is daarom belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Lees hier hoe assertiviteit en stress sterk met elkaar verbonden zijn en wat je hier aan kunt doen!

Prioriteiten en grenzen stellen

Stress ontstaat wanneer je de controle verliest over een situatie. Je krijgt bijvoorbeeld zoveel werk naar je toe geschoven door een collega, dat je niet meer toe komt aan wat jij belangrijk vindt. In een dergelijke situatie zul je veel stress ervaren. Heb je vaak last van stress, dan komt dat waarschijnlijk doordat je niet goed bent in het stellen van prioriteiten en grenzen. Je hebt moeite om tegen mensen te zeggen dat je niet aan hun wensen kunt voldoen. We hebben goed nieuws; het stellen van prioriteiten en grenzen kun je leren!

Lees ook: 6 tips om assertiever te worden

Wanneer wordt jouw grens overschreden?

Om grenzen te leren stellen, moet je je er eerst van bewust worden waar jouw grenzen liggen. Let goed op je lichaam en je emoties; zij geven perfect aan waar je grenzen liggen. We hebben ons soms aangewend om deze signalen te negeren, totdat de stress ons pas echt parten begint te spelen. Het is daarom belangrijk dat je leert om jezelf te respecteren. Dit is één kant van de assertiviteitsmedaille. De andere kant is dat je hierbij ook de ander, die wat van jou verlangt, op een respectvolle wijze behandelt.

De ander met respect behandelen

Reageer liever niet direct vanuit je emoties op de ander, maar stap uit deze emotie. Dat is niet altijd gemakkelijk. Het kan helpen om je een moment terug te trekken en rustig te worden. Wanneer je uit emotie reageert zeg je sneller dingen die aanvallend of verdedigend overkomen en ook je lichaamstaal ondersteunt dit vaak onbewust. Probeer in plaats daarvan op een rustige manier te vertellen dat je het er niet mee eens bent. Spreek in de ik-vorm en vertel zo concreet mogelijk wat er aan de hand is en wat dit met jou doet. Probeer om begrip te vragen voor jouw situatie en stel voor om samen naar een oplossing te zoeken.

Stel op tijd je grenzen

Het is essentieel dat je op tijd je grenzen stelt voordat de stress voor de deur staat. Ben niet bang dat mensen je afwijzen als je je grenzen stelt. Je zult merken dat ze je hierom juist meer gaan waarderen. Een samenwerking waarin mensen open en direct communiceren werkt prettiger en effectiever. Blijf je moeite houden met het stellen van grenzen en prioriteiten of met de manier waarop je dit het beste kunt doen, vraag dan hier gratis en vrijblijvende offertes aan van meerdere assertiviteitstrainers in jouw omgeving!

Lees ook: Sociale fobie overwinnen door assertiever te worden

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining