Iedereen is van nature assertief!

Iedereen is van nature assertief!

Heb je ooit een baby gezien zonder zelfvertrouwen? Baby’s die het ergens niet mee eens zijn gaan huilen. Ze komen ongegeneerd voor hun eigen belangen op! Iedereen is van nature assertief. Hoe komt het dan, dat je nu niet meer voor je eigen belangen durft op te komen?

Waarom we assertief gedrag afleren

Natuurlijk is de een van nature iets meer assertief dan de ander. Daarom bestaan er op latere leeftijd verschillen tussen mensen voor wat betreft de mate waarin ze assertief of niet-assertief zijn. Maar minder assertief worden is vaak ook een onbewust proces tijdens de opvoeding. Het sluipt er door de jaren heen in. Het gebeurt onder invloed van allerlei situaties en gebeurtenissen in je leven. Kreeg je misschien heel vaak te horen dat je je niet zo moest aanstellen als je ergens last van had? Dan kan dit je zelfvertrouwen aantasten. Meestal gaat het om situaties in je kindertijd en jeugd, waarbij je onder druk van anderen jezelf schuchterder bent op gaan stellen.

Lees ook: Een goede laatste indruk is ook belangrijk

Voorbeelden van situaties

We zullen hier een aantal voorbeelden aanhalen uit de opvoeding van kinderen die ervoor zorgen dat assertief gedrag wordt afgeleerd. Als kind ontdekte je misschien dat je conflicten met je ouders maar beter kon vermijden, zodat je in plaats van een boze preek een knuffel kreeg. Je liet je eigen belangen varen voor het bewaren van de goede vrede. Voelde je je vaak verdrietig, maar wilde je voorkomen dat je vader je een zeur noemde, dan slikte je je verdriet misschien in zijn bijzijn weg. Werd je vaak gepest op school, maar waarschuwde je liever niet de juf uit schaamte of uit angst om nog meer gepest te worden? Dit zijn voor veel mensen herkenbare situaties, die er vaak ongemerkt toe hebben geleid dat ze minder assertief zijn geworden.

Vaste patronen van niet-assertief gedrag

Doordat je je door de jaren heen steeds aanpaste aan allerlei situaties zonder op te vallen, heb je het assertief zijn afgeleerd. Dit heeft zich als een patroon vast gesleten in je gedrag. Wanneer er zich nu een vergelijkbare situatie voordoet, zul je hier op dezelfde manier op reageren. Misschien heb je steeds vaker last van het feit dat je niet voor jezelf durft op te komen? Het gaat als het ware aan je vreten en kan tot frustraties en verdriet leiden. Het is niet gemakkelijk om deze patronen te doorbreken, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Met de hulp van een assertiviteitscoach kan jij opnieuw leren om assertief te zijn!

Zoek hier een assertiviteitstraining!

Zoek hier gemakkelijk een assertiviteitscoach door online een offerte-aanvraag in te dienen. Deze service is geheel kosteloos en vrijblijvend. Je ontvangt snel offertes van meerdere assertiviteitscoaches. Door de offertes te vergelijken zie je snel welke assertiviteitstraining voor jou de beste keus is!

Lees ook: Tips voor het voeren van een lastig gesprek

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining