Assertiviteit en solliciteren

Assertieve mensen hebben meer succes met solliciteren

Onderzoek wijst uit dat mensen die minder assertief zijn ook minder succes hebben met solliciteren. Ben je op zoek naar een nieuwe baan, maar heb je tot nu toe nog geen succes gehad met solliciteren, dan kan een assertiviteitstraining je hierbij helpen. Lees hier meer over het onderzoek naar solliciteren, zenuwachtigheid en assertiviteit van de onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada en ontdek hoe je assertiever kunt worden.

Solliciteren: Hoe zenuwachtig ben jij?

Zenuwen kunnen een grote belemmering vormen bij het vinden van een baan. Want als je je zenuwen niet de baas bent, kan het lastig zijn om een goed sollicitatiegesprek te voeren. Je bent mogelijk niet in staat om te laten zien wat je waard bent en wat je allemaal zou kunnen betekenen voor het betreffende bedrijf. De wetenschappers van de Universiteit van Guelph deden onderzoek naar hoe mensen overkomen tijdens een sollicitatiegesprek, welke signalen zenden ze uit en hoe worden deze opgevat door de mensen die het sollicitatiegesprek afnemen. De wetenschappers analyseerden hiervoor 125 sollicitatiegesprekken.

Lees ook: 3 voordelen van assertief gedrag

Minder assertieve sollicitanten sneller afgewezen

Uit deze analyse kwam naar voren dat mensen die zenuwachtig overkwamen ook minder kans maakten op het krijgen van de baan. Amanda Feiler en Deborah Powell, twee van de onderzoekers, merkten op dat vooral het woordritme van de kandidaat door alle partijen als bepalend werd gezien voor of iemand wel of niet zenuwachtig was. Hoe minder woorden iemand per minuut zei, hoe meer het erop leek dat iemand zenuwachtig was. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat sollicitanten die erg zenuwachtig waren, ook weinig assertief overkwamen en tevens weinig interpersoonlijke warmte uitstraalden. Deze combinatie leidde in veel gevallen tot een afwijzing door de potentiële werkgever.

Hartelijke, vriendelijke en assertieve houding

Volgens de onderzoekers zouden sollicitanten zich niet druk moeten maken om rode wangen van de zenuwen of eventuele zenuwtrekjes. Ze zouden er vooral op moeten letten dat ze op een hartelijke, vriendelijke en assertieve manier overkomen. Dat is wat over het algemeen werkgevers aanspreekt tijdens een sollicitatiegesprek. Dat zenuwachtige sollicitanten minder snel de baan krijgen is niet alleen jammer voor henzelf, maar ook voor de betreffende bedrijven, want het komt hierdoor vaak voor dat ze mensen afwijzen die eigenlijk heel geschikt zouden zijn voor de functie.

Wil je assertiever worden?

De onderzoekers willen sollicitanten de tip meegeven om zich niet uit balans te laten brengen door eventuele kleine zenuwtrekjes. Ze moeten zich vooral concentreren op de algemene indruk die ze maken. De onderzoekers willen nog verder gaan bestuderen hoe fysiek en verbaal gedrag een sollicitatiegesprek kunnen beïnvloeden. Zou je graag assertiever over willen komen tijdens het solliciteren? Doe dan een beroep op een van de ervaren assertiviteitstrainers uit ons netwerk. Vraag hier meteen online gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitstrainers in jouw omgeving.

Lees ook: Assertiever overkomen? Zeg niet te vaak ‘sorry’

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining