Assertiever worden: geef complimenten!

Assertiever worden? Geef complimenten!

Wie vindt het niet prettig om een complimentje te krijgen? Nou, dat zijn misschien wel meer mensen dan je denkt! Hoe reageer jij als iemand je een compliment geeft? Veel mensen wuiven een complimentje weg. En geef je zelf ook weleens complimentjes? Wanneer je niet zo assertief bent, vind je het mogelijk lastig om complimentjes te ontvangen en te geven. Wil je assertiever worden, dan hebben we een leuke uitdaging voor je: Geef eens wat vaker een complimentje!

Waardering voor elkaar

Het is ontzettend belangrijk om regelmatig onze waardering voor elkaar uit te spreken. Iedereen is opzoek naar erkenning en waardering; dit draagt bij aan een groter gevoel van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen en assertiviteit zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer je meer zelfvertrouwen hebt, kom je gemakkelijker voor je eigen belangen op. Veel mensen vinden een complimentje geven al snel overdreven of ze denken dat de ander wel weet dat hij/zijn wordt gewaardeerd. Door regelmatig een complimentje te geven zul je ook sneller complimentjes ontvangen en wordt er een positieve sfeer van geven en ontvangen gecreëerd.

Lees ook: Oorzaken van te weinig assertiviteit

Hoe geef ik een goed complimentje?

Soms denk je misschien dat je een complimentje geeft, maar komt het ook daadwerkelijk zo over. Je kunt tegen iemand zeggen die een taak goed heeft verricht: ‘Dat heb je goed gedaan!’ Dat klink al als een compliment, maar het kan veel beter! Dit is namelijk een nogal algemeen compliment, dat je misschien tegen heel veel mensen zegt in een vergelijkbare situatie. Een complimentje waarmee je de ander positieve energie geeft en echt je waardering laat blijken, dat klinkt heel anders.

Tips voor het geven van complimenten

Wanneer je een complimentje wilt geven, ga dan eerst na wat je in de ander waardeert. Waardeer je zijn/haar gedrag, prestaties of misschien bepaalde karaktereigenschappen? Zorg dat je zo concreet mogelijk je waardering onder woorden brengt en denk na over de manier waarop je deze waardering wilt uiten. Het moment waarop je het compliment geeft, is eveneens belangrijk; tijdens een snelle ontmoeting bij de koffieautomaat of tijdens een afdelingsvergadering? Let er ook op dat je lichaamshouding je woorden ondersteunt. Na het geven van het compliment let je bewust op de reactie van de ontvanger; is je boodschap goed aangekomen?

Help! Ik krijg een compliment!

Wanneer je zelf meer complimenten geeft, zul je mogelijk ook meer complimenten ontvangen. Dat is vaak nog enger! Complimenten geven heb je zelf in de hand, het ontvangen niet. Je kunt er door overweldigd worden. Hoe ga je hiermee om? Ben je bewust van wat de ander zegt. Laat dit goed tot je doordringen en als je niet snapt wat de ander bedoelt, vraag er dan naar. Hoe reageer je? Sta je met je mond vol tanden? Je kunt ook het gevoel onder woorden brengen dat je door dit compliment krijgt en de gever bedanken voor zijn waardering.

Hulp nodig bij assertiever worden?

Voel je je vaak onzeker en heb je moeite met assertief communiceren? Dan hebben we goed nieuws, want dit kun je gewoon leren door middel van een assertiviteitstraining. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere assertiviteitscoaches in jouw omgeving!

Lees ook: Leer voor jezelf opkomen in 3 stappen

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining