Oorzaken van te weinig assertiviteit

Oorzaken van te weinig assertiviteit

Zeg je vaak ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ had willen zeggen? Dan is het belangrijk dat je assertiever leert communiceren. Om een probleem aan te pakken is het goed om eerst naar de oorzaak te kijken. Waarom heb je moeite met assertief zijn? Meestal is gebrek aan assertiviteit het gevolg van te weinig zelfvertrouwen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: moeite met communiceren, perfectionistisch gedrag en het vermijden van conflicten.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Weinig zelfvertrouwen kan het gevolg zijn van een opeenstapeling van gebeurtenissen in je leven waarin je op een negatieve manier naar jezelf bent gaan kijken. Denk aan situaties op school als pesten of te hoge verwachtingen en opmerkingen van je ouders. Je hebt hierdoor een negatief zelfbeeld ontwikkeld met als gevolg minder zelfrespect en zelfvertrouwen. Mensen met weinig zelfvertrouwen proberen in allerlei situaties altijd zo min mogelijk ruimte in te nemen. Mensen met voldoende zelfvertrouwen zullen daarentegen gemakkelijk voor zichzelf opkomen; ze vinden zichzelf en hun eigen belangen namelijk de moeite waard!

Lees ook: Minder stress door assertiviteit

Je hebt moeite met communiceren

Misschien vind je het in bepaalde situaties lastig om duidelijk te communiceren. Je wordt overweldigd door de woorden van een ander, waardoor je met je mond vol tanden staat. Je mist de communicatieve vaardigheden om direct op de juiste manier te reageren. Vaak bedenk je pas achteraf wat je op dat moment had moeten zeggen. Op het moment zelf slaag je er niet in om adequaat te antwoorden, terwijl je wel voelt dat je beter voor jezelf op had moeten komen. Dit leidt weer tot nieuwe frustraties en nog minder zelfvertrouwen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Een assertiviteitstraining helpt je om deze cirkel te doorbreken.

Je bent te perfectionistisch

Ben je iemand die altijd alles perfect wil doen? Ook dan kun je last hebben van gebrek aan assertiviteit. Je wilt niemand teleurstellen en gaat daarom altijd tot het uiterste. Falen is geen optie. Je loopt jezelf voorbij en negeert je eigen belangen. Langdurig perfectionistisch gedrag kan ernstige gevolgen hebben. Je kunt in een depressie terechtkomen of last krijgen van een burn-out. Herken je dit gedrag, neem dan tijdig maatregelen door een assertiviteitstraining te volgen.

Je vermijdt het liefst conflicten

Bewaar je altijd de goede vrede, ook al gaat dat in tegen je eigen belangen? Ook dat is een teken van te weinig zelfvertrouwen. Conflicten hoeven niet negatief te zijn. Vaak zijn ze nodig om tot positieve verandering te komen. Escalatie van een conflict kun je voorkomen door assertief te communiceren, oftewel door voor je eigen belangen op te komen en daarbij de ander in zijn waarde te laten. Dan is het gemakkelijker om samen tot een goede oplossing te komen. Ook jij kunt leren om assertiever te worden!

Gratis offertes assertiviteitscoaches

Kom meteen voor jezelf op en vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitstrainingen in jouw regio. Voor je het weet slaag je erin om op assertieve wijze jouw zegje te doen!

Lees ook: ‘Nee’ leren zeggen hoeft niet moeilijk te zijn

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining