Assertiviteit als instrument tegen burn-out
Een burn-out is een moderne kwaal waarbij je lichamelijk en geestelijk helemaal uitgeput bent. Het is het gevolg van langdurige stress en spanningen die je genegeerd hebt. Sommige mensen zijn gevoeliger voor een burn-out dan andere. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk om vroegtijdig de eerste signalen te ontdekken. Een van de belangrijkste instrumenten tegen een burn-out is assertiviteit.
Wie is gevoelig voor een burn-out?
Wanneer we kijken welke soort mensen sneller last krijgen van een burn-out, dan zien we dat dit mensen zijn die heel hard werken, die heel perfectionistisch zijn, die zeer loyaal zijn ten opzichte van anderen en die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dit zijn in eerste instantie allemaal mooie en positieve eigenschappen. Het gevaar wat hierin schuilt, is dat deze mensen het lastig vinden om hun grenzen aan te geven. Het gevolg is dat ze veel te veel taken op zich nemen, ook tegen hun zin in. Op de lange duur leidt dit tot ernstige uitputting, oftewel een burn-out.
Lees ook: Assertiever overkomen? Zeg niet te vaak ‘sorry’
Assertiviteitsproblemen en burn-out
Veel mensen die last hebben van een burn-out vinden het moeilijk om assertief te zijn. Heb je last van de volgende problemen, dan is het een aanrader om aan je assertiviteit te werken:
- Je ervaart veel stress als je moet presteren
- Je laat mensen gemakkelijk over je heen lopen
- Je cijfert jezelf vaak weg
- Je wilt altijd alles perfect doen
- Je bent bang voor kritiek
Al deze problemen zijn een uiting dat je het lastig vindt om voor je eigen belangen op te komen, omdat je de ander niet wil kwetsen. Het is de kunst om hier een goede balans in te vinden. Assertief zijn betekent voor je eigen belangen opkomen met respect voor de ander.
Leer je grenzen kennen
Om assertiever te worden is het belangrijk om meer zelfinzicht te ontwikkelen. Wie ben je? Wat zijn je waarden en normen? Waar liggen je prioriteiten? De antwoorden op deze vragen helpen je om in alledaagse situaties op je werk en binnen je privéleven je grenzen te bewaken. Wordt jouw grens overschreden, dan moet je hier assertief op reageren. Zo kun je ervoor zorgen dat je lichamelijke en geestelijke energie op een evenwichtige manier wordt verdeeld, zodat je in balans blijft. Gemakkelijk gezegd, maar hoe breng je dit in de praktijk? Je leert het tijdens een assertiviteitstraining!
Vind een assertiviteitscoach in de buurt!
Via deze website vind je eenvoudig een assertiviteitscoach bij jou in de buurt. Vul op het contactformulier je contactgegevens en wensen in en wij zorgen ervoor dat je snel offertes ontvangt van meerdere assertiviteitscoaches in jouw regio. Vergelijk op prijs en kwaliteit en kies de beste eruit. Herken je jezelf in de situaties die we hierboven beschreven, neem dan op tijd de juiste maatregelen. Een assertiviteitstraining is een effectief instrument tegen een burn-out!
Lees ook: Kinderen leren om assertief te worden