Assertiviteit kind

Hoe leer je kinderen om assertief te zijn?

Assertiviteit, het is een begrip dat we tegenwoordig vaak horen in combinatie met kinderen en opvoeding. Maar wat is assertiviteit precies? Waarom is assertiviteit zo belangrijk? En hoe leer je kinderen om assertief te zijn? Dat is waar we hier op Assertief Direct antwoord op zullen geven. Daarnaast kunnen we je ook meteen helpen om in contact te komen met professionals op het gebied van assertiviteit.

Wat is assertiviteit?

Met assertiviteit bedoelen we dat iemand met respect voor de ander voor zichzelf durft op te komen. Een begrip dat zeer nauw verbonden is met assertiviteit is zelfvertrouwen. Het is belangrijk om te weten dat assertiviteit geen karaktereigenschap is, maar een manier van communiceren. Dit impliceert dat assertiviteit iets is dat aangeleerd kan worden. Het is belangrijk om goed op te letten of je kind assertief genoeg is. Voldoende assertiviteit helpt het kind bij zijn of haar ontwikkeling en zal het leven een stuk gemakkelijker en aangenamer maken.

Lees ook: Ben ik assertief of arrogant?

Symptomen gebrek aan assertiviteit

Ontdek je de volgende problemen bij je kind, dan zou het kunnen dat je kind niet voldoende assertief is. Je kind wordt vaak gepest en heeft moeite om goed op anderen te reageren. Je kind kan niet tegen kritiek, durft niet goed zijn of haar mening te geven en zegt niet wat hij of zij voelt. Ook kinderen die moeite hebben met vrienden maken en die niet positief over zichzelf denken, zijn vaak niet assertief genoeg. Merk je dat je kind erg opziet tegen een toets of spreekbeurt of probeert je kind altijd onder bepaalde situaties uit te komen, dan kan een assertiviteitstraining raadzaam zijn.

Hoe kan ik mijn kind assertiever maken?

Ouders kunnen een grote rol spelen in het assertiever maken van hun kinderen. Je kunt de assertiviteit en het zelfvertrouwen van je kind bevorderen door positieve gevoelens en ervaringen te stimuleren. Dit doe je door je kind veel complimenten te geven en aan te moedigen. Laat je kind weten wanneer hij of zij iets goeds heeft gedaan. Dit kunnen hele kleine dingen of ‘overwinningen’ zijn. Geef complimenten als: ‘Dat heb je echt goed gedaan’, ‘Wat heb je dat knap gedaan’, ‘Je bent geweldig’, ‘Wat ontzettend lief van je’ etc. Dit soort complimenten geven kinderen een aangenaam gevoel en het gevoel dat ze er echt bij horen. Het vergroot hun eigenwaarde.

Assertiviteitstraining voor kinderen

Soms kan het nodig zijn om je kinderen een extra steuntje in de rug te bieden door middel van een assertiviteitstraining voor kinderen door een professionele assertiviteitstrainer. Je kind leert tijdens de assertiviteitstraining om assertief te communiceren, waardoor hij of zij meer zelfvertrouwen krijgt en sterker in zijn of haar schoenen komt te staan. Dit leidt tot betere prestaties op school, betere relaties met anderen en meer plezier in het leven. Hiermee kun je voorkomen dat je kind op latere leeftijd te kampen krijgt met psychologische problemen. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan voor assertiviteitstrainingen voor kinderen.

Lees ook: Leer voor jezelf opkomen in 3 stappen

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining