Assertiviteit en woordkeuze

Assertiviteit en woordkeuze

Wil je leren om assertiever te worden, dan zijn er veel dingen waar je op moet letten. Assertief zijn is een vorm van communiceren waarbij je op een overtuigende manier opkomt voor je belangen, maar waarbij je wel beleeft blijft. Het is soms lastig om hier een goed evenwicht in te vinden. Eén van de dingen waar je op kunt letten is je woordkeuze. Er zijn woorden die je beter niet kunt gebruiken en woorden die je juist helpen om assertief te zijn.

Verboden woorden voor assertieve mensen

Er zijn een aantal woorden die je beter niet kunt gebruiken wanneer je assertief wil overkomen. Het gaat hier om woorden waarmee je overdrijft als ‘nooit’ en ‘altijd’. Denk aan verwijten als ‘Jij komt nooit op tijd’ of ‘Jij maakt altijd zoveel troep’. Door op deze manier te communiceren zal de ander zich aangevallen voelen. De kans dat je een kwade reactie terugkrijgt is erg groot. Je wilt overtuigend overkomen, maar je wilt de ander niet kwetsen. Kortom; vermijd deze woorden als je voor je eigen belangen op wilt komen.

Lees ook: 6 tips om assertiever te worden

Wees stellig in je communicatie

Het is niet de bedoeling dat je de ander verbaal aanvalt, maar je wilt wel dat jouw mening of wensen duidelijk zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, raden we je aan om geen zinnetjes te gebruiken als ‘Ik geloof dat…’ en ‘Ik denk dat…’ of ‘Misschien zou het beter zijn als…’ Je merkt het al, met deze zinnen kom je niet overtuigend over. De kans dat de ander meteen over je heen walst en niet op jouw ‘verzoek’ ingaat, is daardoor heel groot. Hoe moet je dit dan wel aanpakken? Durf duidelijk je mening te geven door stellig te communiceren en begin je betoog met ‘Ik zie…’, ‘Ik voel…’, ‘Ik hoor…’, etc.

Hoe nu verder?

Je hebt een begin gemaakt en je wensen geuit. Maar hoe ga je nu verder? Reageert de ander meteen op jouw woorden, luister dan goed naar wat de ander te zeggen heeft. Je toont respect voor de ander door ook zijn of haar standpunt aan te horen. Zorg dat je goed begrijpt wat de ander bedoelt. Is het niet helemaal duidelijk, vraag er dan specifiek naar. Je kunt na het uiten van je wensen ook verder gaan door de ander een vraag te stellen: ‘Hoe zie jij dit?’ of ‘Hoe kunnen we dit samen oplossen?’ Door aan te geven dat je bereid bent om samen met de ander een oplossing te willen zoeken, stimuleer je samenwerking. Jullie relatie zal hierdoor verbeteren.

Vind een assertiviteitscursus

Veel oefenen en de kunst afkijken van andere mensen, die goed zijn in assertief communiceren, kunnen je hierbij helpen. Welke woorden gebruiken ze? Hoe bouwen ze hun verhaal op? Wat is hierbij hun lichaamstaal? Voor snel resultaat kun je ook een assertiviteitscursus volgen. Je leert dan onder de professionele begeleiding van een assertiviteitscoach om assertief te communiceren. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitscursussen in jouw omgeving.

Lees ook: Sociale fobie overwinnen door assertiever te worden

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining