Belang van lichaamstaal bij assertiviteit

Belang van lichaamstaal bij assertiviteit

Hoe assertief ben jij? Hoe komt dat tot uiting? Assertiviteit is een eigenschap die tot uiting komt in de manier waarop je communiceert. Communiceren doe je zowel verbaal als non-verhaal. Dit keer gaan we ons focussen op het belang van een krachtige lichaamstaal om assertief over te komen. We geven je enkele praktische tips waarmee je jouw assertieve houding kunt verbeteren.

Zet je woorden kracht bij met lichaamstaal

Eerder besteedden we al aandacht aan woordkeuze en assertiviteit. Maar als je deze woorden geen kracht bijzet met de juiste lichaamstaal, kan dit je assertieve houding ondermijnen. Iemand die zegt waar het op staat, maar daarbij zacht spreekt, zijn ogen op de grond richt en zijn schouders laat afhangen, zal niet erg overtuigend overkomen. Binnen de assertiviteitstrainingen die je via deze website kunt vinden wordt daarom veel aandacht besteed aan een krachtige lichaamstaal.

Lees ook: De juiste woorden kiezen om overtuigend over te komen

Assertieve houding en gebaren

Wanneer je voor jezelf op wilt komen, ga je bij voorkeur staan. Sta rechtop met je schouders naar achteren en je hoofd iets opgeheven. Voorkom dat je heen en weer gaat wiebelen op de plaats door beide voeten stevig op de grond te zetten en je gewicht bewust gelijkmatig over beide voeten te verdelen. Ondersteun je woorden met passende korte gebaren. Let er wel op dat je niet te veel gebaren maakt, want daardoor kun je juist onrustig en onzeker overkomen. Het is niet altijd gemakkelijk om in een gesprek hier allemaal op te letten, maar oefening baart kunst. Oefen een lastig gesprek dat je binnenkort moet voeren eens voor de spiegel!

Speel met persoonlijke ruimte

Een goede manier om assertief over te komen is door te spelen met persoonlijke ruimte. Weinig assertieve mensen houden veel afstand tot hun gesprekspartner. Verklein daarom tijdens een gesprek eens de ruimte tot de ander. Oftewel je komt dichter bij de persoonlijke ruimte van de ander of betreedt zelfs deze zone. Hiermee geef je het signaal af dat je niet bang bent voor de ander. Zit je met iemand aan tafel, dan kun je iets verder naar voren leunen. Ken je de ander goed genoeg, dan kan een lichte aanraking ook helpen. Doe dit niet bij iemand die je niet kent, want dan zou je agressief over kunnen komen en dat is het laatste wat je wilt!

Gezichtsuitdrukking, oogcontact en stem

Mensen die niet assertief zijn, zijn bang voor andermans oordeel en hebben tijdens een gesprek de neiging om weg te kijken. Oefen om deze neiging te weerstaan. Door iemand recht in de ogen te kijken kom je resoluut over. Zorg dat je ogen niet afdwalen en voorkom overbodig geknipper met de ogen. Verder is het belangrijk dat je gezichtsuitdrukking vriendelijk blijft. Met een glimlach zul je veel meer van anderen gedaan krijgen, dan met een boos gezicht. Verder is het belangrijk dat je rustig spreekt, maar wel met een krachtige stem.

Wil je assertiever worden?

Neem dan deze tips ter harte en ga ermee oefenen. Of vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van assertiviteitscoaches in jouw omgeving!

Lees ook: 6 tips om assertiever te worden

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining