Een goede laatste indruk is ook belangrijk!

Een goede laatste indruk is ook belangrijk!

Bij belangrijke ontmoetingen, bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, netwerkborrel of een gesprek met een klant, maken we ons vaak druk over de eerste indruk die we maken. Maar hoe zit het met de laatste indruk die je maakt? Want ook dat kan heel bepalend zijn op het gewenste resultaat van een ontmoeting.

Hoe rond je een gesprek af?

Nadat het eindelijk is gelukt om op een subtiele manier een goed gesprek aan te gaan, moet je weer een manier vinden om het gesprek goed af te ronden. Je merkt dat het gesprek op zijn einde loopt, doordat de gespreksstof begint op te raken of de tijd begint te dringen omdat je nog andere dingen op je planning hebt staan. ‘Nou ja, dan ga ik maar weer…..’ Veel mensen staan bij het afronden van een gesprek maar wat te draaien en te stamelen. Dit is voor beide partijen ongemakkelijk. Of je een blijvende goede indruk op de ander maakt, hangt eveneens sterk af van hoe je het gesprek eindigt.

Lees ook: 3 voordelen van assertief gedrag

Tips voor een goede laatste indruk

We geven je hier enkele tips om een gesprek goed af te ronden:

Bereid de afronding non-verbaal voor
Dit doe je door je lichaam alvast iets in de richting van de uitgang te draaien of door een stap achteruit te zetten. Zit je op een stoel, leun dan iets achterover of draai alvast op je stoel om gemakkelijk op te staan en weg te kunnen lopen. Door fysiek afstand te nemen, zal je gesprekspartner merken dat je het gesprek wilt afronden. Daarna ga je pas verbaal afronden.

Rond het gesprek verbaal af
Dit doe je op een subtiele manier, die echter wel duidelijk is. Vraag naar het visitekaartje van de ander of geef je eigen visitekaartje af, bedank voor het gesprek en neem afscheid. Je kunt ook naar de plannen van je gesprekspartner vragen, op het werk of in een informelere situatie naar de weekendplannen, om hem vervolgens veel succes of plezier te wensen en afscheid te nemen.

Houd enkele oneliners achter de hand
Wanneer je weet dat je moeite hebt met het afronden van een gesprek kun je vooraf altijd enkele oneliners verzinnen waarmee je beleefd afscheid kunt nemen. Bijvoorbeeld: ‘Het is fijn u even gesproken te hebben en ik neem gauw contact op’, ‘Ik vond het leuk om u te leren kennen. Bedankt voor uw tijd en ik spreek u hopelijk snel weer.’

Leer assertief communiceren

Vind je het moeilijk om op een zelfverzekerde manier te communiceren? Vind je het vaak lastig om jezelf een houding te geven of om het initiatief te nemen tijdens een gesprek? Volg dan een assertiviteitstraining. Assertiviteitstrainingen zijn erop gericht om je te leren om met voldoende zelfvertrouwen met andere mensen het gesprek aan te gaan. Je leert om in je communicatie voor jezelf op te komen, maar ook om beleefd en respectvol naar de ander toe te zijn.

Vind hier een geschikte assertiviteitstraining

Heb je interesse in het volgen van een assertiviteitstraining, dan ben je hier op het goede adres. Vraag hier meteen online offertes aan van assertiviteitstrainingen in jouw omgeving. Je ontvangt spoedig meerdere offertes; vergelijk en maak je keuze!

Lees ook: Kom uit je slachtofferrol en word assertief

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining