Hoe doorbreek je negatieve denkpatronen?

Hoe doorbreek je negatieve denkpatronen?

Assertiever worden heeft alles te maken met het veranderen van denkpatronen. Denk aan de manier waarop je over jezelf denkt en over de wereld om je heen. Ervaar je veel stress, vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen, ben je vaak bezig met wat anderen over jou denken? Dan heb je mogelijk negatieve denkpatronen ontwikkeld die jouw leven onnodig moeilijk maken. Maar hoe verander je die denkpatronen? We denken hier met je mee!

Hoe praat je met jezelf?

Dat lijkt misschien een vreemde vraag, maar eigenlijk is iedereen voortdurend met zichzelf in gesprek. Sommige mensen voeren heel bewust een interne dialoog en anderen zijn zich hier minder van bewust. Met interne dialoog bedoelen we alles wat je tegen jezelf zegt, de manier waarop je gebeurtenissen interpreteert en de oordelen die je geeft. De manier waarop je deze interne dialoog voert, beïnvloedt de situatie; het kan tot meer stress leiden of je maakt dingen erger dan ze zijn. Je kunt jezelf hiermee behoorlijk in de weg zitten.

Lees ook: Leer om je persoonlijke grenzen te stellen

Denkpatronen doorbreken

Wanneer je jezelf op deze manier in de weg zit, is het belangrijk om deze denkpatronen te doorbreken. Deze patronen hebben vaak hun roots in je kindertijd en daarom zijn ze zo hardnekkig. Het is echter geen onmogelijke taak om ze te veranderen. Een assertiviteitstraining volgen kan je hierbij helpen. Je leert om denkpatronen opnieuw vorm te geven en om negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten. Je krijgt ook allerlei praktische handvatten aangereikt om dit in je dagelijkse leven toe te passen. We geven hieronder alvast wat korte tips.

Tips om denkpatronen te veranderen:

Bewustwording
Ga voor jezelf na op welke punten in je leven je vaak vastloopt. Welke problemen herhalen zich? Welke moeilijkheden kom je tegen in de omgang met andere mensen? Door hier bij stil te staan, ontdek je mogelijk negatieve denkpatronen. Het herkennen van deze patronen is de eerste stap naar verandering.

Veranderen kost tijd
Denkpatronen en gedrag veranderen kost tijd. Straf jezelf niet af als het niet meteen lukt en verval zeker niet in negatieve gedachten: ‘Zie je wel ik kan het niet! ´ Waardeer juist de kleine overwinningen. Het is belangrijk om haalbare doelen te stellen en daar voldoening uit te halen. Voed alleen positieve gedachten!

Ik moet…
Veel mensen hebben het idee dat ze geen controle hebben over hun leven en dat ze geen keus hebben. In veel gevallen heb je dat wel, maar sta je jezelf niet toe om een andere keuze te maken. We spreken vaak in termen als ‘Ik moet…’ en ‘Ik kan niet…’ Maar is dat wel altijd zo? Moet je echt overwerken als je collega dat van je vraagt?’ Zou je er niet voor kunnen kiezen om het niet te doen en beter voor jezelf op te komen? Een interessant inzicht, nietwaar?

Meer weten?

Leer meer over assertiever worden, beter voor jezelf opkomen en negatieve denkpatronen veranderen door een assertiviteitscursus te volgen. Vraag hier meteen online gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere assertiviteitscursussen in jouw omgeving.

Lees ook: Oorzaken van te weinig assertiviteit

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining