Leer persoonlijke grenzen stellen assertiviteit

Leer om je persoonlijke grenzen te stellen

Iedereen heeft zijn persoonlijke grenzen. Door je eigen persoonlijke grenzen te stellen en de persoonlijke grenzen van anderen te herkennen, kun je op een respectvolle manier met jezelf en anderen omgaan. Vind je het lastig om je persoonlijke grenzen te stellen? Dan kan dat komen doordat je eigenlijk niet goed weet waar jouw grenzen exact liggen of omdat je het moeilijk vindt om jouw grenzen aan anderen duidelijk te maken.

Opvoeding en grenzen stellen

Meteen in je kinderjaren leer je om in meer of mindere mate je grenzen te stellen. Misschien ben je opgegroeid in een gezin dat niet goed functioneerde en heb je het stellen van je persoonlijke grenzen niet goed aangeleerd. Het kan ook zijn dat je in een hele beschermde omgeving bent opgegroeid, waarin anderen (bijvoorbeeld je ouders) voortdurend voor jou je grenzen stelden. Dit kan je op latere leeftijd onzeker maken. Je hebt nooit zelf geleerd om je grenzen te stellen. Het is gelukkig mogelijk om alsnog hier beter mee om te leren gaan. Onder andere via een assertiviteitstraining.

Lees ook: Hoe ga je om met dominante mensen?

Persoonlijke grenzen verschillen per persoon

De omschrijving ‘persoonlijke grenzen’ zegt het eigenlijk al. Je grenzen trekken is iets heel persoonlijks. Jouw grenzen kunnen anders liggen dan die van een ander. Juist daarom is het zo belangrijk om te weten waar jouw grenzen liggen en om dit duidelijk te communiceren naar anderen. Aan de andere kant geldt ook dat je goed moet leren luisteren naar andere mensen om te ontdekken waar hun grenzen liggen. Op deze manier leer je respectvol met elkaar omgaan.

Grenzen stellen: waar begin je?

Allereerst bepaal je voor jezelf wat je belangrijk vindt in je leven. Wat zijn jouw waarden en normen? En op welke manier wil je invulling geven aan jouw leven? Hoe
zorg je ervoor dat je jouw leven leeft, zonder dat anderen hun idee over jouw leven aan je opdringen? Ga eens na wanneer je merkte dan andere mensen jouw persoonlijke grenzen overschreden. Als je het gedrag van een ander naar jou toe als onprettig ervaart, dan is dat een teken dat die persoon jouw grens overschrijdt. Word je bewust van wat jouw gevoelens en gedachten zijn en communiceer dit naar de ander. Een assertiviteitscoach kan je leren hoe je op een assertieve manier communiceert.

Zelfrespect en respect voor de ander in evenwicht

Het probleem dat veel mensen ondervinden bij het stellen van persoonlijke grenzen is dat ze de ander niet teleur willen stellen. Uiteraard is het belangrijk om zo veel mogelijk rekening te houden met andere mensen. Alleen mag dit niet ten koste gaan van je eigen welbevinden. Wanneer je meer respect opbrengt voor de ander dan voor jezelf, doe je jezelf tekort. Ga daarom op zoek naar evenwicht hierin. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar oefening baart kunst. Ook op dit vlak zal een assertiviteitstraining veel voor je kunnen betekenen. Je wordt steeds handiger en effectiever in het stellen van je grenzen. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitscoaches in jouw omgeving.

Lees ook: Wat is assertief leiderschap?

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining