Last van frustraties? Word assertiever!

Last van frustraties? Word assertiever!

Je kent vast wel mensen die altijd klagen over allerlei situaties in hun leven. ‘Dit gaat niet goed en dat loopt niet lekker‘ Of herken je misschien jezelf hierin? Wie veel klaagt en last heeft van veel frustraties, moet op de eerste plaats eens (liefdevol) naar zichzelf kijken. Onderneem je wel actie als je je rot voelt, bijvoorbeeld omdat iemand je verkeerd behandelt? Oftewel: zorg je wel goed genoeg voor jezelf door assertief op te treden?

Zorg voor jezelf en wordt assertiever

Ga eens na in welke situaties op je werk of in je sociale je je vaak rot voelt. Waarom voel je je zo? In veel gevallen komt het doordat je anderen over je heen laat lopen. Om problemen te voorkomen zwijg je liever en ga je de confrontatie uit de weg. Dat biedt op korte termijn opluchting, maar vervolgens begint de frustratie aan je te knagen. Maar dat niet alleen; voor je het weet laat je opnieuw over je heen lopen. De ander weet namelijk dat jij toch geen ‘nee’ zal zeggen. Tijd om voor jezelf te zorgen en assertiever te worden!

Lees ook: Minder oordelen leidt tot meer tevredenheid

Reageer direct!

Het is verleidelijk om een lastige situatie voor je uit te schuiven. Maar hiermee maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Zolang de situatie niet is opgelost, blijft het door je hoofd spoken en loop je rond met frustraties. Reageer daarom direct. Niet door in de aanval of de verdediging te schieten, maar reageer op een duidelijke en respectvolle manier door te benadrukken wat je dwars zit. Assertief communiceren heeft niets te maken met agressie, maar juist met zelfrespect én respect voor de ander. Je laat zien dat je niet over je heen laat lopen, maar ook dat je de ander niet wilt kwetsen.

Zeg wat je voelt

Veel mensen vinden het lastig om hun gevoelens te uiten of om een ander te vertellen wat ze nodig hebben. Toch moet je dit wel doen. Een belangrijk inzicht hierbij is dat je niet kunt discussiëren over wat jij voelt. Spreek daarom altijd vanuit jezelf: ‘Ik voel me teleurgesteld, omdat…’ In plaats van dat je de ander aanvalt met: ‘Jíj hebt het weer eens niet goed gedaan…’ Kortom, houd de communicatie zoveel mogelijk op jezelf, daarmee maak je het voor jezelf gemakkelijker om een lastig gesprek te voeren.

Stap voor stap assertiever

Jezelf ineens omtoveren van een niet-assertief persoon naar een assertief persoon is geen goed idee. Mensen zullen je vanwege je plotselinge verandering misschien niet serieus nemen. Assertief worden is een stapsgewijs proces Een goede eerste stap is het volgen van een assertiviteitstraining. Het voordeel van een assertiviteitstraining is dat je binnen een vertrouwde omgeving kunt oefenen tijdens rollenspellen en onder begeleiding van een assertiviteitscoach. Vervolgens ga je de technieken zo nu en dan in de praktijk uitproberen. Zowel jij als je omgeving zullen langzaam wennen aan jouw nieuwe assertieve instelling.

Vind hier een assertiviteitstraining!

We bieden je hier de mogelijkheid om gemakkelijk online kosteloze en vrijblijvende prijsopgaven aan te vragen van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw omgeving. Vergelijk de aanbiedingen en kies de beste eruit!

Lees ook: Groepstraining assertiviteit volgen

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining