Minder oordelen leidt tot meer tevredenheid

Minder oordelen leidt tot meer tevredenheid

Voel je je vaak ontevreden? Raak je snel gefrustreerd wanneer iets niet gaat zoals jij wilt? Kortom, vind je het lastig om assertief te reageren in bepaalde situaties? Dan oordeel je misschien te veel. Vaak bestempelen we situaties en mensen als ‘goed’ of ‘fout’. We kijken op die manier niet naar de dingen zoals ze zijn, maar we bekijken ze zoals wij zouden willen dat zijn. Ontdek hier hoe je door minder te oordelen, meer tevredenheid kunt ervaren.

Oordelen, oordelen en oordelen

Let er maar eens op; de meeste mensen zijn de hele dag bezig met een oordeel te vellen over situaties en andere mensen. Je doet het zelf misschien ook! Dit oordelen leidt ertoe dat we de werkelijkheid niet accepteren zoals die is. Hiermee doe je jezelf en de betrokken personen tekort. Doordat we al vroeg als kind leren wat goed en fout is, scheppen we allerlei verwachtingen. Wanneer deze verwachtingen niet worden waargemaakt gaan we ons hiertegen verzetten. Veranderen wordt hierdoor moeilijk.

Lees ook: Assertiviteit als instrument tegen burn-out

Veranderen is moeilijk

Door bepaalde situaties of mensen als ‘fout’ te bestempelen wordt veranderen moeilijk. ‘Fout’ heeft op deze manier altijd een negatieve lading. Ons oordeel ‘fout’ verandert niets aan de werkelijkheid. Het heeft wel invloed op onze beleving. Door een negatief oordeel over iemand te vellen, stel je jezelf boven de ander. Hierdoor sluit je je van de ander af. Je staat niet meer open voor de visie van de ander. Je hebt dan de neiging om alleen maar naar bewijzen te zoeken die jouw beeld bevestigen. Communiceren met de ander, waarbij je zowel jezelf als de ander respecteert, is dan niet meer mogelijk. Hoe kun je dit veranderen?

Acceptatie is het antwoord

In elke situatie waarin mensen elkaar afwijzen en niet accepteren ontstaat spanning. Dit kost de betrokkenen veel energie en zorgt voor veel stress. Het is lastig om dit te doorbreken. De eerste stap is altijd acceptatie. Accepteren is niet hetzelfde als berusten. Accepteren betekent dat je de actuele situatie en jouw denkbeelden daarover erkent. Je gaat vervolgens onderzoeken wat jij kunt doen om jouw negatieve ervaring te veranderen. Denk niet: Wat moet de ander veranderen? Het is niet mogelijk om de ander te veranderen. Wat je wel kunt veranderen is jouw kijk op de situatie. Vaak heeft jouw positieve verandering ook een positieve invloed op het gedrag van de ander.

Leer assertief communiceren

Door minder te oordelen over andere mensen en situaties, zul je meer tevredenheid en minder frustraties ervaren. Je hebt nu eenmaal niet overal controle over. Waar je wel controle over hebt, is jouw manier van kijken naar dingen. Assertief leren communiceren is een handig hulpmiddel om je te helpen bij deze verandering in jezelf. Assertief communiceren betekent kort gezegd: opkomen voor je eigen belangen met respect voor jezelf en de ander. Meer weten? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw omgeving.

Lees ook: Assertieve mensen hebben de halve wereld

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining