Leer assertief optreden

Leer direct assertief optreden

Ken je dat, dat je een uur na een lastige situatie pas weet wat je had moeten zeggen. Veel mensen vinden het lastig om direct assertief op te treden. Hoe komt het dat je vaak niet assertief bent? En wat kun je doen om te leren om direct assertief op te treden? We helpen je hier op weg met tips om direct assertief te reageren.

Kinderen die vragen worden overgeslagen?!

Wie heeft deze opmerking tijdens zijn kinderjaren niet gehoord! Het is bedoeld als opvoedkundige regel, maar is dit wel een goede regel? Assertiviteit bij kinderen werd zeker enkele jaren terug soms de kop ingedrukt. Ouders willen netjes opgevoede kinderen, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze zichzelf altijd moeten wegcijferen. Problemen met assertiviteit bij volwassenen hebben vaak hun wortels in hun opvoeding. Ook andere oorzaken als weinig zelfvertrouwen door negatieve ervaringen kunnen iemands assertiviteit aantasten. Hoe minder vaak je vervolgens assertief optreedt, hoe lastiger het wordt.

Lees ook: Het belang van lichaamstaal bij assertiviteit

Assertieve kwaliteiten wakker schudden

Herken je jezelf in deze situatie? Dan is het tijd om je assertieve kwaliteiten wakker te schudden. Iedereen kan opnieuw leren om assertief te worden. Het gaat met kleine stapjes, maar elke stap is een overwinning. Hoe begin je? De meest effectieve manier is door het volgen van een assertiviteitstraining. Een ervaren assertiviteitscoach zal snel de vinger op de ‘zere plek’ leggen en het programma op jou afstemmen. Bovendien ga je binnen de assertiviteitstraining meteen oefenen met assertiever reageren, waardoor je beter voorbereid wordt op je dagelijkse praktijk.

5 tips voor direct assertief optreden

Direct beginnen met assertiever worden? Lees dan hier deze tips waarmee je meteen aan de slag kunt:

1. Reageer direct en stellig
Mensen die niet assertief zijn durven niet meteen hun mening te geven, zelfs als ernaar wordt gevraagd. Doe dat wel! Spreek vanuit je eigen ervaring. Oefen eens voor de spiegel en durf stellig te spreken: ‘Ik ben het er niet mee eens, omdat ik vind dat…’ Een simpel zinnetje, maar voor veel mensen lastig om hardop uit te spreken.

2. Houd het eenvoudig
Houd je commentaar zo eenvoudig mogelijk. Hoe ingewikkelder je jouw verhaal maakt, hoe moeilijker het voor anderen is om je te begrijpen.

3. Haal jezelf niet omlaag
Ga jezelf niet via je woordkeuze kleineren. Ben lief voor jezelf en neem jezelf serieus. Daarmee dwing je sneller respect af. Zeg dus niet: ‘Ik zal het wel weer niet goed begrijpen’ (Maar: ‘Zoals ik het begrijp, gaat het erom dat…’) of ‘Zou het misschien kunnen dat’ (maar: ‘Ik denk dat…’).

4. Laat je niet afleiden
Anderen proberen soms jouw argumenten af te zwakken. Focus op wat voor jou belangrijk is. Je kunt hierop reageren door vanuit je gevoel te spreken. ‘Ik voel me hierbij niet prettig, want…’ Over jouw gevoel kan niet getwist worden, dat is van jou!

5. Streef een win-winsituatie na
Het meest ideaal is een win-winsituatie. Houd daarom de belangen van de ander in het oog. Zoek naar een oplossing die beiden voordeel oplevert. Laat merken dat je wilt meedenken met de ander.

Meer weten?

Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitstrainingen in jouw omgeving. Vergelijk en bespaar op de kosten!

Lees ook: 3 eenvoudige oefeningen om assertiever te worden

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining