Leer effectiever met je tijd omgaan

Leer effectiever met je tijd omgaan

Mensen die niet assertief zijn, hebben vaak moeite met het managen van hun tijd. Ze komen constant tijd tekort. Ze willen anderen voortdurend tevreden stellen en hebben steeds minder aandacht voor hun eigen behoeften. Herken je dit? Een assertiviteitstraining helpt je om beter met je tijd om te gaan. Lees hier hoe je een begin kunt maken met een beter timemanagement!

Stress en timemanagement

Stress en timemanagement zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer je voortdurend tijd tekort komt en dan nog niet tevreden bent met wat je bereikt, zal dit op den duur misgaan omdat je veel te veel spanning ervaart. Je moet leren om je eigen grenzen beter te bewaken door assertiever op te treden. Je hebt vaak allerlei routines ingebouwd die moeilijk zijn om te doorbreken. Houd er rekening mee dat in het begin het opnieuw organiseren van je tijd daarom meer werk en tijd kost, maar daarna zal het zeker zijn vruchten afwerpen.

Lees ook: Assertiviteit als instrument tegen een burn-out

Hoe besteed je je tijd?

Ga in kaart brengen waar je de meeste tijd aan besteedt door een week lang bij te houden hoe je je tijd besteedt. Welke werkzaamheden behoren echt op jouw bord en welke niet? Welke belemmeringen kom je tegen om alles wat je moet doen af te krijgen? Komt dat omdat collega’s steeds werk op je afschuiven? Of zijn er andere stoorzenders? Bekijk dit zowel binnen je werk als in je privéleven. Bespreek de problemen die je tegenkomt met je leidinggevende en met je gezinsleden.

Prioriteiten stellen

Begin elke dag met het opstellen van een lijst met taken voor die dag. Hiermee haal je de onrust uit je hoofd. Doordat je een goed overzicht creëert, heb je ook een beter zicht op of je wel of geen extra taken kunt aannemen. Tijd is schaars, dus je moet beslist leren om soms ‘nee’ te zeggen. Nadat je alles op papier hebt gezet, bedenk je welke taken echt vandaag moeten gebeuren. Het moet wel allemaal haalbaar zijn. Ga na welke taken het belangrijkste zijn en zet die bovenaan. Geef ze een nummer; 1, 2, 3,… Werk de lijst af en geniet van het moment waarop je een taak kunt doorstrepen!

Laat van je horen

Nu je hebt besloten dat je je tijd op een andere manier gaat organiseren zul je van jezelf moeten laten horen. De mensen in je omgeving zijn gewend dat je altijd alles doet zonder te klagen. Ze hebben het waarschijnlijk niet eens door dat je het veel te druk hebt. Het is daarom cruciaal dat je begint met duidelijk je grenzen aan te geven. Dat kan erg lastig zijn. Een assertiviteitstraining volgen is een goede manier om hier snel vaardig in te worden. Je leert hoe je met voldoende zelfvertrouwen voor jezelf kunt opkomen, zonder dat je de ander daarbij kwetst.

Meer weten over assertiviteitstrainingen?

Vraag hier meteen gratis en vrijblijvend offertes aan van assertiviteitscoaches in jouw omgeving. Vergelijk de diverse offertes en kies de assertiviteitstraining die bij je past!

Lees ook: 3 voordelen van assertief gedrag

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining