Bang voor kritiek? Leer omgaan met kritiek

Bang voor kritiek? Leer omgaan met kritiek

Ben je bang voor kritiek? Voel je je intens ongelukkig als iemand kritiek op je geeft? Vind je het heel lastig om met kritiek van anderen om te gaan? Probeer daar dan verandering in te brengen, want het is niet nodig om bang te zijn voor kritiek. Sterker nog, kritiek kan je juist vooruit helpen in je leven. We geven je hier tips voor hoe je in de toekomst beter om kunt gaan met kritiek.

Luister goed naar de kritiek

Krijg je op je werk kritiek van een collega of een leidinggevende, dan is het belangrijk dat je niet meteen van slag raakt. Sommige mensen hebben de neiging om meteen in de aanval te gaan of om zich juist heel terughoudend en verontschuldigend op te stellen. Probeer in plaats daarvan om op een assertieve wijze te reageren, met respect voor jezelf en de ander. Dit doe je door goed naar de kritiek te luisteren en ervoor te zorgen dat je begrijpt waarom de ander je kritiek geeft. Begrijp je de kritiek niet, vraag dan aan de betreffende persoon om specifieker te zijn.

Lees ook: 6 tips om assertiever te worden

Het aanvaarden van kritiek

Is de kritiek die je hebt gekregen terecht? Bedank de ander dan voor het feit dat hij of zij je hiervan bewust heeft gemaakt. Waardeer het dat mensen eerlijk tegen je zijn, zodat je weet waar je aan toe bent. Vat kritiek niet op als een persoonlijke aanval, maar juist als een mogelijkheid om je prestaties in de toekomst te verbeteren. Leg kort jouw kant van het verhaal uit zonder dat je je meteen begint te verontschuldigen en zonder meteen allerlei beloftes te doen.

Kritiek aangrijpen om te verbeteren

Wanneer je kunt begrijpen dat je kritiek hebt gekregen, dan neem je vervolgens je verantwoordelijkheid. Zeg tegen de persoon die de kritiek geuit heeft, dat je op zoek gaat naar een oplossing en vraag eventueel aan hem of haar naar concrete tips om je te verbeteren. Door op een rustige en open manier het gesprek aan te gaan, zal de persoon die je de kritiek heeft gegeven je alleen maar in een positiever daglicht zien en zal jullie samenwerking in de toekomst beter worden.

Assertiviteit en kritiek

Mensen die moeite hebben om assertief te reageren en die weinig zelfvertrouwen hebben, hebben veel meer moeite met het krijgen van kritiek. Ook mensen die altijd veel kritiek op zichzelf hebben en heel perfectionistisch zijn, hebben meer moeite met kritiek. Wanneer iemand negatieve feedback geeft, worden ze nog onzekerder. Heb je hier ook last van? Dan is het goed om aan je assertiviteit te werken en om een manier te vinden om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Een assertiviteitscoach kan je hier op een prettige manier mee helpen.

Assertiviteitscoach vinden

Op zoek naar een deskundige en betrokken assertiviteitscoach? Dien dan hier een aanvraag in voor offertes van assertiviteitscoaches in jouw omgeving. Deze online offerte-service is geheel kosteloos en vrijblijvend. Vergelijk zelf de offertes en kies de assertiviteitscoach waarmee je een ‘klik’ voelt!

Lees ook: Assertief communiceren via de mail

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining