Moeite met beslissingen nemen

Moeite met beslissingen nemen

Een probleem waar veel mensen die weinig assertief zijn tegenaan lopen is, moeite met beslissingen nemen. Dat komt vaak omdat ze bang zijn dat ze een ander tekort doen, omdat ze bang zijn voor wat anderen van hen zullen denken of vanwege de angst om de verkeerde beslissing te nemen. Hoe kun je leren om gemakkelijker beslissingen te nemen?

Lastige beslissingen

Iedereen komt in zijn leven voor lastige beslissingen te staan. Neem ik wel of geen ontslag? Kies ik voor een studie geneeskunde of ga ik toch naar de kunstacademie? Verbreek ik mijn relatie of niet? Omdat we bang zijn om te falen, lijken deze beslissingen moeilijk. Maar wat als we je nu eens vertellen dat de verkeerde beslissing niet bestaat? Het kan gebeuren dat de zaken na je beslissing niet zo verlopen als je had gedacht. Als je van deze ervaring leert, is het dan een verkeerde beslissing? Mogelijk had je deze ervaring nodig om te groeien in je leven.

Lees ook: Iedereen is van nature assertief

Goed en fout zijn geen vaststaande gegevens!

Veel mensen leven in een wereld van goed en fout. Goed is positief en fout is negatief en staat voor falen. En falen, dat wil niemand! Door op die manier naar het leven te kijken wordt het nemen van beslissingen eng. Doorbreek deze denkwijze door je ervan bewust te worden dat goed en fout geen vaststaande gegevens zijn. Wat jij als goed en fout ziet, kan iemand anders op een andere manier interpreteren. Goede en foute beslissingen? Over het algemeen is de werkelijkheid niet zo zwart-wit!

Wat moet de ander wel niet denken?!

Het is essentieel dat je jezelf als uitgangspunt neemt bij het nemen van je beslissing en je niet laat leiden door wat de ander ervan vindt. Wat is in jouw situatie op dit moment de beste keuze? Vaak weet je het antwoord stiekem wel; je voelt het intuïtief aan. Maar die angst voor wat de ander denkt zit soms in de weg. Natuurlijk moet je in de meeste gevallen bij het nemen van een beslissing wel rekening houden met anderen. Dat doe je door hierover met de betrokken personen assertief te communiceren. Oftewel je behandelt de ander bij het nemen van je beslissing op een respectvolle manier. Hoe je dat doet? Dat kan je leren in een assertiviteitstraining.

Tips voor het nemen van beslissingen

Hieronder enkele tips voor het nemen van beslissingen:

  • Zet de voor- en nadelen van alle opties op een rij om een beter inzicht te krijgen in de situatie.
  • De meeste beslissingen zijn niet definitief! Zie in dat je beslissingen vaak achteraf kunt herstellen en ervan kunt leren. Dat maakt je minder bang om een keuze te maken.
  • Stel je voor hoe je je voelt als je een bepaalde beslissing hebt genomen. Hoe verbetert dit je leven? Dit geeft je kracht om de beslissing te nemen.
  • Praat met mensen die je vertrouwt. Luister naar hun mening, maar maak je eigen keuze!

Wil je leren om gemakkelijker beslissingen te nemen en assertiever te communiceren? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw regio!

Lees ook: Minder stress door assertiviteit

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining