‘Nee’ leren zeggen hoeft niet moeilijk te zijn!

‘Nee’ leren zeggen hoeft niet moeilijk te zijn!

‘Nee’ zeggen moeilijk? Veel mensen zullen vol overtuiging met ‘ja’ antwoorden op deze vraag. Maar ‘nee’ zeggen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. We helpen je hier alvast een eindje op weg om assertiever te worden. Met onderstaande adviezen en tips lukt het straks ook jou vast om vaker ‘nee’ te zeggen, want uiteindelijk heeft iedereen daar voordeel van.

Weer grip op je leven

Misschien ken je wel dat gevoel dat je geen grip meer hebt op je leven? Je hebt het idee alsof je geleefd wordt door je agenda en door de mensen om je heen, zowel in de persoonlijke als in de professionele sfeer. Dit is een bekend probleem van mensen die te weinig assertief zijn en geen ‘nee’ durven te zeggen. Wil je van dit vervelende gevoel afkomen, dan is het noodzakelijk dat je ‘nee’ leert zeggen. Een dag heeft nu eenmaal maar 24 uur en een week maar 7 dagen en daarbij heb je ook niet het eeuwige leven. Je tijd goed besteden met dingen waar jij energie van krijgt, is daarom héél belangrijk!

Lees ook: Tips voor het voeren van een lastig gesprek

Houd een goed overzicht

Om weer grip op je leven te krijgen is het essentieel dat je een goed overzicht hebt van al je verplichtingen op het werk, thuis en op sociaal vlak. Wanneer je dit overzicht kwijt bent, zul je veel vaker ‘ja’ zeggen tegen opdrachten of afspraken, omdat je denkt dat het er nog wel bij kan en omdat je de ander niet wilt teleurstellen. De consequentie is dat je er te laat achter komt dat je er eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt. Dit brengt veel stress en frustratie met zich mee. Je leven wordt steeds drukker en op een gegeven moment zal alles je echt teveel worden.

Met respect ‘nee’ zeggen

Assertief zijn en zo nu en dan ‘nee’ durven zeggen heeft helemaal niets te maken met onbeleefd zijn. Anderen zullen het juist waarderen dat je je grenzen aangeeft. Denk maar eens aan wat de gevolgen zijn als je ‘ja’ blijft zeggen? Je zult de betreffende taken of opdrachten veel te weinig aandacht kunnen geven om ze succesvol af te ronden. Mensen kunnen daardoor de indruk krijgen dat je slordig, niet betrokken of zelfs onbetrouwbaar bent. Assertiviteit en ‘nee’ zeggen is daarom juist respectvol, omdat je voor jezelf opkomt en tegelijkertijd ook de ander beschermt omdat je niet voldoende aan zijn of haar wensen kunt voldoen.

Volg een assertiviteitstraining

Wanneer je dit alles in overweging neemt, zal het in de toekomst minder moeilijk zijn om af en toe ‘nee’ te zeggen. Wil je graag meer tips om assertiever te worden? Of blijf je het moeilijk vinden om goed voor jezelf op te komen? Zou je graag zelfverzekerder willen worden? Dan is het een goed idee om eens een assertiviteitstraining te volgen. Met de deskundige begeleiding van een assertiviteitscoach zal ‘nee’ zeggen nog gemakkelijker worden! Je kunt hier meteen online gratis en vrijblijvende offertes aanvragen van assertiviteitscoaches in jouw omgeving.

Lees ook: Minder stress door assertiviteit

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining