
Stop met jezelf onderuithalen
Haal je in de omgang met anderen steeds jezelf onderuit? Dit gedrag komt voort uit onzekerheid. Waarom zou je jezelf zo onderuithalen, dat is helemaal nergens voor nodig! Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, dus jij ook! Stop daarom met jezelf vergelijken met anderen, maar kijk naar hoe je zelf vooruitgang boekt. Zorg dat je steeds in verbinding blijft met je ‘ware ik’ met respect voor jezelf en anderen. Lees hier hoe je kunt stoppen met jezelf onderuithalen en hoe je assertiever wordt.
Focus op de goede dingen in je leven
Veel mensen hebben de neiging om vooral te kijken naar wat anderen kunnen en hebben. Dan is er altijd wel iets te ontdekken waarmee je jezelf onderuit kunt halen. Focus je daarom liever op wat je zelf allemaal goed kan, wat je hebt bereikt en wat je hebt. ‘Hebben’ heeft bovendien niet alleen betrekking op materiële zaken! Vermijd het liefst mensen die je het gevoel geven dat je je steeds moet bewijzen. Zoek juist mensen op die je accepteren zoals je bent, die je stimuleren in wat je doet en je alle geluk gunnen.
Lees ook: 5 tips voor meer eigenwaarde
Doorbreek deze negatieve spiraal
Het probleem met jezelf onderuithalen is dat je jezelf hierdoor meteen minder aantrekkelijk maakt voor de mensen in je omgeving. Je cijfert jezelf weg, waardoor je niet opvalt of waardoor mensen je sneller uit de weg gaan. Wanneer je jezelf niet overtuigend presenteert tijdens een sollicitatiegesprek, is de kans dat je die baan krijgt meteen een stuk minder. Maar ook binnen een sociale context, zoals nieuwe mensen ontmoeten in de kroeg of wanneer je op zoek bent naar een partner, kan dit gedrag je dwarsbomen. Jouw negatieve instelling werkt door op anderen, daarom is het zo belangrijk om deze negatieve spiraal te doorbreken.
Kenmerken van iemand die zichzelf onderuithaalt
Er zijn heel wat kenmerken waaraan je kunt herkennen dat je iemand bent die moeite heeft met zichzelf overtuigend te presenteren. Je gebruikt in je communicatie mogelijk veel verkleinwoorden, zoals: ‘Ik heb een eigen bedrijfje’, ‘Ik schrijf stukjes voor het personeelsblaadje’, etc. Hiermee doe je deze zaken af als minder belangrijk. Of je gebruikt veel twijfelwoorden als ‘ik hoop’, ‘ik vermoed’ of ‘ik denk’. Ook daarmee klink je niet overtuigend. Let daarnaast ook op je lichaamstaal. Heb je bijvoorbeeld de neiging om snel weg te kijken van je gesprekspartner, zit je te wiebelen op je stoel, zit je ineengedoken, weet je niet waar je je handen moet laten? Dit zijn allemaal signalen die een krachtige uitstraling ondermijnen.
Assertiever worden en jezelf krachtig presenteren
Assertiever worden betekent dat je gaat leren om beter voor jezelf op te komen met een gezonde portie waardering voor jezelf én voor de ander. Het helpt je om jezelf krachtiger te presenteren. Voeg vandaag nog de daad bij het woord en schrijf je in voor een assertiviteitstraining. Waar vind ik die? Vraag hier meteen online gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw omgeving. Vergelijk en maak de beste keuze!