Tips voor het geven van feedback

Tips voor het geven van feedback

Feedback is bij elke samenwerking heel belangrijk. Het verbetert de relatie en er worden uiteindelijk betere resultaten behaald. Feedback geven betekent dat je een boodschap gaat geven aan een ander over zijn gedrag en/of prestaties. Maar hoe doe je dat? Feedback geven aan anderen kan best lastig zijn, zeker als je niet erg assertief ingesteld bent. Daarom hier enkele tips.

Geef zowel positieve als negatieve feedback

Feedback wordt vaak geassocieerd met een vervelende boodschap, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Probeer ook eens wat vaker positieve feedback te geven. Een oprecht compliment doet een mens opleven en werkt extra motiverend. Wist je bijvoorbeeld dat mensen meer leren van positieve feedback op wat ze goed doen, dan van negatieve feedback op hun fouten? Durf daarom ook complimenten te geven. Ben duidelijk in wat je precies goed vindt en stimuleer de ander om deze positieve resultaten te blijven leveren. Natuurlijk moet je als dat nodig is ook negatieve feedback geven.

Lees ook: Assertiever worden? Geef complimenten!

Waarom negatieve feedback geven?

Negatieve feedback geven vinden veel mensen erg lastig, omdat ze bang zijn om de ander te kwetsen. Maar wat als je het niet doet? Dan wordt het probleem dat je voorziet straks werkelijkheid of je blijft je nog lang ergeren aan het gedrag van de ander, terwijl de ander zich daar misschien niet van bewust is. Het is dus altijd beter om op het juiste moment negatieve feedback te geven. Om er zeker van te zijn dat je feedback terecht is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waarop wil ik feedback geven?
  • Wat vind ik verkeerd?
  • Wat stoort me precies?
  • Is het normaal dat ik me hieraan stoor?
  • Ben ik in de positie om hier iets van te zeggen?
  • Wat bereik ik daarmee?
  • Zal het onze samenwerking verstoren?

Hoe geef ik feedback?

Je weet nu waarom en waarop je feedback wilt geven. De volgende vraag is: Hoe geef ik feedback? Het is belangrijk dat je je commentaar goed onder woorden brengt, zodat de ontvanger je begrijpt. Spreek duidelijk en rustig en zonder beschuldigingen. Dit laatste doe je door vanuit jezelf te spreken en de ander niet aan te vallen met ‘Jij doet het helemaal fout…’ Laat de ander weten wat zijn gedrag met je doet. Een belangrijk aandachtspunt is dat je alleen feedback geeft op veranderbaar gedrag, dus op wat iemand doet en niet op hoe iemand is. Geef de ander vervolgens de ruimte om te reageren. Vertel tot slot hoe je graag zou willen dat de ander het de volgende keer aanpakt. Feedback geven betekent ook vaak dat je feedback krijgt. Zorg dat je daarop bent voorbereid.

Hulp bij assertiever worden

Merk je dat je regelmatig moeite hebt met assertief optreden, volg dan een assertiviteitstraining. In een assertiviteitstraining leer je om in allerlei situaties beter voor jezelf op te komen; op een vriendelijke, maar doeltreffende manier. Vraag hier meteen online kosteloze offertes aan van meerdere assertiviteitscoaches en vergelijk de aanbiedingen. Deze service is geheel vrijblijvend.

Lees ook: 3 voordelen van assertief gedrag

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining