Tips voor het loslaten van vervelende emoties

Tips voor het loslaten van vervelende emoties

Ben je niet zo assertief, dan ben je mogelijk een gevoelig mens. Je pikt gauw de sfeer op als je ergens binnenkomt en je hebt soms moeite om met intense emoties om te gaan. Je blijft gemakkelijk hangen in een emotie. Maar dat is niet handig, want het kan je dagelijks functioneren belemmeren en je kunt je er lang rot door voelen. Wist je dat je je emoties best de baas kunt worden? We geven je hier een aantal tips die je helpen bij het loslaten van vervelende emoties.

Loslaten is iets anders dan negeren

Op de eerste plaats is het belangrijk om je te beseffen dat emoties er best mogen zijn. Loslaten is iets anders dan negeren. Ervaar je een bepaalde vervelende emotie (boosheid, angst, frustratie, verdriet), erken dit gevoel dan. In veel gevallen wil een emotie je ook iets zeggen. Het geeft aan dat je een bepaalde behoefte hebt. Hoe kun je de volgende keer beter voor jezelf zorgen, zodat er aan die behoefte voldaan wordt? Probeer daar voor jezelf antwoord op te krijgen en laat de emotie daarna los.

Lees ook: 5 tips voor meer eigenwaarde

Ga op de juiste manier in gesprek met jezelf

Hoe je je voelt is vaak een optelsom van drie belangrijke aspecten; hoe je tegen jezelf praat, datgene waar je je focus op legt en je lichaamshouding. Iedereen voert de hele dag door een gesprek met zichzelf; de een doet dit bewuster dan de ander. De manier waarop je dit gesprek voert heeft invloed op je gevoel. Misschien zeg je tegen jezelf, waarom was ik weer zo stom om me door die collega te laten strikken om over te werken? Dit heeft een heel ander effect op je gevoel dan wanneer je tegen jezelf zegt: Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik hem de volgende keer te slim af ben?

Richt je focus op de positieve kanten

Het is heel verleidelijk om te blijven hangen in negatieve emoties. Dat komt omdat je ego er niet uit wil stappen. Je ego wil belangrijk gevonden worden. Hoe kun je hier toch aan ontsnappen? Het antwoord is: zoek afleiding. Spoor jezelf aan om je zinnen te verzetten. Dit is ook wat ouders doen als een klein kind een driftbui heeft of als het is gevallen. Kortom; ga iets doen waar je weer blij van wordt of richt je gedachten op zaken waar je positieve energie van krijgt. Dan verdwijnen die negatieve emoties snel van het toneel. Het is even doorzetten, maar je zult zien ‘oefening baart kunst’.

Let ook op je lichaamshouding

Negatieve emoties komen snel tot uitdrukking in je lichaamshouding. Ben je neerslachtig, dan zit je vaak ineengezakt, met je schouders naar beneden en met een sippe gezichtsuitdrukking. Deze houding houdt de negatieve emoties in stand. Neem een zelfverzekerde en krachtige houding aan en je zult zien dat de vervelende emoties minder worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ons lichaam invloed heeft op ons brein. Voel je je vaak onzeker, dan kun je door regelmatig een ‘power pose’ aan te nemen, je gemakkelijk zelfverzekerder voelen. De moeite van het proberen waard!

Meer weten over assertiever worden?

Vraag dan hier gratis en vrijblijvende offertes aan van assertiviteitstrainingen in jouw omgeving. Door te vergelijken vind je gemakkelijk een assertiviteitscoach die bij je past en kun je ook nog eens heel wat euro’s besparen.

Lees ook: Iedereen is van nature assertief

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining