Tips tegen perfectionisme

Tips tegen ongezond perfectionisme

Ben je perfectionistisch? Dat is geen slechte eigenschap. Het is een mooi streven om het beste uit jezelf te halen. Dit werkt motiverend en je kunt trots op jezelf zijn. Maar altijd perfectie nastreven kan je ook uitputten en tot negatieve gevoelens leiden als permanente ontevredenheid. Je ontwikkelt het gevoel dat je niet goed genoeg bent, met als gevolg dat je vaak over je heen laat lopen en niet voldoende assertief bent. Lees hier hoe je minder perfectionistisch kunt worden.

Gevaar van te perfectionistisch zijn

De meeste mensen streven naar perfectie om zichzelf en anderen niet teleur te stellen en om geaccepteerd te worden. Perfectionistische mensen hebben vaak een verleden met kritische ouders of vrienden. Hoewel deze mensen ondertussen misschien geen of minder invloed op hun leven hebben is de kritische blik op zichzelf blijven bestaan. Wie te perfectionistisch is, slaat mogelijk door in zijn streven naar perfectie en krijgt problemen als depressies en burn-out. Perfectionisme kan ook een verlammend effect hebben; omdat je nooit goed genoeg bent, onderneem je maar geen actie. Niemand kan nu iets aanmerken op het resultaat.

Lees ook: Iedereen is van nature assertief

Hoe laat je perfectionisme los?

Om perfectionisme los te laten moet je je bestaande denkpatroon gaan doorbreken. Dit is een proces dat tijd nodig heeft en waar je aan moet werken. Het is belangrijk om je ervan bewust te worden dat je goed bent, zoals je bent. Iedereen maakt fouten, dat hoort erbij. Fouten maken is bovendien nodig om te groeien. De meest succesvolle mensen, hebben voordat ze succes boekten ook te maken gekregen met tegenslagen en hebben mogelijk ook regelmatig fouten gemaakt. Iets is pas mislukt als je opgeeft! Een assertiviteitstraining kan je helpen om je bestaande negatieve denkpatronen te doorbreken.

Belangrijke inzichten om perfectionisme te laten varen

Ben je ongezond perfectionistisch en wil je hier vanaf komen, neem dan deze adviezen ter harte:

 • Waardeer wie je bent
  Kijk eens eerlijk naar jezelf; je hebt waarschijnlijk meer bereikt dan je denkt. Je hebt mogelijk een ideaalbeeld gecreƫerd waar je aan wilt voldoen. Laat dit beeld los en waardeer jezelf om wie je bent.
 • Concentreer op je successen
  Ook kleine successen zijn belangrijk. Geef jezelf vaak genoeg een compliment. Is het resultaat van een bepaalde taak niet perfect, complimenteer jezelf ook dan. Je hebt in ieder geval actie ondernomen en je bent een leerzame ervaring rijker.
 • Vergelijk jezelf niet met anderen
  Perfectionistische mensen hebben de neiging om zichzelf steeds te vergelijken met anderen. Stop daarmee, want hiermee werk je alleen maar ontevredenheid in de hand. Het gras bij de buren is altijd groener.
 • Sta jezelf toe fouten te maken
  Ben je ervan bewust dat niemand verwacht dat je nooit fouten maakt. Accepteer jij het dat anderen weleens fouten maken? Ja toch! Dan mag je dat ook van jezelf accepteren!

Assertiviteitstraining volgen?

Hulp nodig om van je ongezond perfectionistisch gedrag af te komen? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend prijsopgaves aan van assertiviteitstrainingen bij jou in de buurt.

Lees ook: Ben ik assertief of arrogant?

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

 • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
 • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
 • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
 • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
 • Maak je keuze voor assertiviteitstraining