Vasthouden aan je standpunt

Hoe houd ik vast aan mijn standpunt?

Bij assertief optreden hoort ook vast kunnen houden aan een standpunt dat voor jou belangrijk is. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, heb je vast de neiging om snel toe te geven aan standpunten van anderen. Dit betekent echter dat je je jezelf wegcijfert en dat anderen eigenlijk niet goed weten wie je bent en wat ze aan je hebben. Dat is allemaal nergens voor nodig. Met enkele tips en wat oefening hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om wat vaker aan je standpunt vast te houden!

Waarom geef je zo gemakkelijk toe?

De reden is vast niet omdat de ander altijd gelijk heeft! Waarom zou jouw argument niet gelden? Mensen die snel met alle winden meewaaien doen dat omdat ze liever niet de confrontatie met de ander aangaan. In plaats daarvan verander je maar gauw van standpunt en geef je toe aan wat de ander vindt of wilt. Dit lijkt op het moment de gemakkelijkste keuze. Maar op de lange duur doe je hiermee jezelf beslist te kort. Het betekent dat je jezelf minder belangrijk maakt. Dit zal hoe dan ook aan je gaan knagen. Hoe kun je dit voorkomen?

Lees ook: Leer direct assertief optreden

Is er maar plaats voor één mening?

Mensen die gemakkelijk van standpunt veranderen, gaan ervan uit dat er maar één mening mogelijk is. En dat er dus altijd een strijd is over wie gelijk heeft. Is er misschien ook een win-win-situatie mogelijk? In de meeste gevallen is dat zo. Ga daarvoor op zoek naar jullie gezamenlijke behoeften. Wat zijn de gevoelens en behoeften van de ander en wat zijn die van jou? Vergelijk ze en zoek naar een gezamenlijke oplossing. Soms is hier geen tijd voor. Dan is het beter om bij je standpunt te blijven, simpelweg omdat jij je daar beter bij voelt. Je bent misschien bang dat je de ander kwetst, maar uiteindelijk zal het je voordeel bieden, omdat mensen weten wat ze aan je hebben.

Hoe blijf je bij je standpunt?

Bij je standpunt blijven is een vorm van gedrag en communicatie dat je kunt leren. Het vergt wel enige oefening, voordat je je hierbij prettig voelt. Het beste is om gewoon je standpunt te blijven herhalen, wanneer anderen dit proberen te ondermijnen. Door te vervallen in argumenten creëer je soms openingen voor anderen om jouw standpunt alsnog om te buigen. Blijf dus simpelweg je standpunt herhalen zonder argumenten en let daarbij op je toon en lichaamshouding. Zorg dat je zelfverzekerd overkomt, ook al voel je je niet zo. Je kunt dit leren in een assertiviteitstraining. Hoe vaker je dit oefent, hoe zekerder je je op den duur zult gaan voelen.

Mensen accepteren me!

Met wat oefening en het toepassen van de technieken die je leert in een assertiviteitstraining zul je ontdekken dat mensen het gewoon accepteren als je aan je standpunt vasthoudt. Dit is een belangrijk inzicht, dat je meer zelfvertrouwen geeft. Wil je meer weten over assertiviteitstrainingen? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere assertiviteitstrainingen in jouw regio.

Lees ook: Hoe ga je om met dominante mensen?

Contact opnemen

Voordelen AssertiefDirect

  • Plaats gratis en vrijblijvend jouw aanvraag
  • Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes
  • Alleen bedrijven uit jouw eigen regio
  • Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit
  • Maak je keuze voor assertiviteitstraining